D'n Ouwendiek (Nederlands: Ellemeet) is een klein durp en vroehere gemeênte op Schouwen-Duveland. Op 1 jannewari 1961 is dizze gemeênte op'eheven en verdeeld onger Middenschouwen en Westerschouwen. Sins 1 jannewari 1997 bin dizze gemeênten weer op'ego in Schouwen-Duveland. In 2023 hao D'n Ouwendiek 343 inweuners.

Liggienge
Meule 't Hert

Het durp is vermoedelijk ontsto in de 12de eêuw. In 1236 komt durp voo onger de naem Ellimed. Eêne Ella of Eli hao 'ier een mede, een stik land.[1] Het durp lag toe op een aore plekke dan noe. Toe 't ouwe Ellemeet verdween, verhuusde de beweuners nae 't meer noordelek 'elegen Oudendijke. De naem Oudendijke bleef nog 'ehandhaefd toet an 1961. Toe wier de naem officieel veranderd in Ellemeet. In 't Zeêuws wor de naem nog we 'ebruukt.

Het durp ao gin kerke meer sids die in 1575 wier verwoest. Buten 't durp stit de korenmeule 't Hert uut 1748. Vant ouwe Ellemeet resteert de begraefplekke die toet an de 18e eêuwe in gebruuk was. Het is een van de durpen op Schouwen wae jaerleks een Strao 'ehouwen wor, in D'n Ouwendiek is dat op de eêste zaeterdag in maerte.

In 1925 kwam bie het durp een meteoriet terecht. Een brokstik 'iervan is bewaerd gebleve.

Rifferensies

bewerk
  1. Beekman, Frans en Huib Uil (1994) Schouwen-Duiveland en de oorsprong van haar plaatsnamen. Goes: De Koperen Tuin

Lienks nae buten

bewerk