Terneuzen (plekke)

Terneuzen es 'n stad in de gemeênte Terneuzen. De plekke ao ongeveer 26.000 inweuners (2023). Terneuzen es 'n van de laetste plekke die stadsrechte ao 'ekrege. Terneuzen ao 'n centrumfunctie, dat es te zien aan 't ziek'nhuus en 't theaoter. Landeluk was Terneuzen bekend deu 't vele drugstoerisme vanuut Belhië en Frankriek. De leste jaoren is da vee minder 'eworren.

Skyline langs de Onte
Sluzen van Terneuzen
De binnenstad in 1977.

Langs et Kanaol van Gent nao Terneuzen is vee industrie 'evestigd. Een groôt werk is het Amerikaonse Dow Chemical. Sinds 2000 wor d'r gebouwd an de aore kante van de Notense kreke, de wiek Noten (Othene). Terneuzen eit drie groôte sluuzen voo de zeêvaert en de binnenvaert. Ier ist aoltie stikke druk. D'r bin plannen voo een nieuwe zeêsluus.

Geschiedenisse bewerk

Terneuzen lag oorspronk’luk in ‘t Assenederambacht en in 1572 wier’n ut Axelèrs, want ze wiere ongerdeel van ’t Axelerambacht. De veruûziêng van ’t eêne ambacht næ ’t ând’re viel bie die Terneuzenèrs nie in de ghoeie smæk. Dâttâ mæ tot 1584 was deê niks ter zæke. Dus vanaf die tied bestæt er â un vrieviêng tuss’n Terneuzen en Aksel. Dæ was toen â spræke van afghunst en rivaliteit tussen de twee plèkk’n. De stadsrechten van Terneuzen wiêr’n op 23 april 1584 verleênd deu Wullem van Oranje en op 24 augustus 1586 bevestigd deu Leicester. De Moffenschans is een 400 jaar oud 'uus 'alverwege de Axelsestraat in Terneuzen. Vee mensen dinke da 't huisje uut d'n Twidde Weareldoôrlog komt moa 't eeij z'n oorsprong in de 80-jaerige oorlog. In de Franse tied begong Napoleon mee de bouw van un hroôte marineaven bie De Griete. Toen wier de nieuwe batterie De Griete bie Terneuzen a vlug 'ebombardeerd deu Iengelse schepen. Kogel in 't kruutuus. Heên marineaven meer. In de jaeren nae 1815 ist Kanaol van Gent nae Terneuzen 'egraeven. In dizze periode waere Nederland en Belhie nog ien land, 't Konienkriek der Verêende Nederlanden. Dit kanaol gaf een enorme douw voo de ontwikkelieng van de stad. In die tied eit Terneuzen ok as een van de leste steên van 'Olland stadsrech'n gekrege. In 1922 komme 12 zeêmannen uut Terneuzen om bie de ramp mie het s.s. Cornelis. In de jaeren nae de Twidde Wereldoôrlog kwam d'r een enorme industriaolisatie langs de kanaolzone op gang. Dow Chemical vestigende z'n eihe 'ier in de jaeren '60 en gaf vee werkhelegeneid. In die tied is ok 't kanaol verbreêd en is de nieuwe zeêsluus gebouwd. Voo die tied kwamme de schepen duchte langs 't centrum van de stad. Vee nieuwe weunwieken wiere gebouwd in die jaeren. Leater is de groei wat ofgezwakt. In de 21e eeuw wier de sprong gemikt over de Notense Kreke, weer de nieuwe weunwiek Noten is gebouwd.

Wijk'n bewerk

Topograofie bewerk

 

Plae'ies bewerk

Zie ok bewerk

Lienks nae buten bewerk