Ternisse (Nisse) is 'n plekke en 'n voormaelige gemeênte (toet an 1979) in de gemeênte Bossele in de Nederlandse provicie Zeêland. Ut durp is helegen in het zuudelijk hedeelte van de Zak van Zuud-Beveland. Ut durp ei 630 inweuners (2005). In 't durp is nog een vaete, vroeger een drinkplekke voor beês'n.

Kerktoren van Ternisse
Hek bie 't kasteêl van Nisse in 1964

Bie Ternisse leit de D'n Ouwe Kaemersediek, een 'erdenkingsdiek voo kinders die an een stofwisselingsziekte bin overleên. Engel Reinhoudt eit ier een liedje van gemaekt, mie de naem; Drie lindebômen langs d’n diek.

Een van de meêst karakteristieke aspecten van Ternisse is het groôte rechtoekige durpsplein mie an de zuudkant de kèrk en toren uut de 15de en 16de eêuw. De schole is lang 'ongerdeel' van de kèrk gewist en had een gebouw tegen de kèrk. In 1856 is op het durpsplein een aparte schole gebouwd. Tot 1966 stong 'ier de schole.

De tehenwoordige schole an de Diaconielaan wier in 1965 geopend. Eind jaeren '90 vong uutbreiding plaes an de zuudkant van Ternisse. De leste nieuwbouw is in 2012 gestart en wordt de Heerlijckheid van Nisse genoemd.

Zie ook bewerk

Lienks naer buten bewerk