Wissekaerke

(Deurverwezen vanaf Wissekerke)

Wissekaerke (Nederlands: Wissenkerke) is 'n durp op Noôrd-Beveland. D'r weunde 1.241 man op 1 jannewari 2023. Tot an 1995 was Wissekaerke een eihe gemeênte waar-a ok Kamperland en Geersdiek 'oorde. Naedien is het de plekke weer-a het gemeênte'uus van Noord-Beveland stit. Er binne een paer campings en de jachthaeven Sophiahaeven.

Liggienge
Meule landzigt
Urgel in de Durspkerke

Wissekaerke wor al in 1242 as parochie genoemd. De locaotie van dit ouwe Wissekaerke is niet 'emae bekend. In 1352 ist overstroômd. Tweê sturmvloeden in 1530 en op 2 november 1532 liete Noôrd-Beveland mie Wissekaerke van de aerdbodem verdwiene. Alleên de kerktoren bleef over. Tientallen jaeren stong um op de schorren in de Oôsterschelde.

In 1652 wier het gebied wee ingepolderd. De diek rond de Wissekaerkepolder wier gesloten, en het durp van noe wier gebouwd volges een grondplan mee haeks loôpende kaevels. Kort nea 1670 wier een nieuwe kerke gebouwd. Het nieuwe Wissekaerke hao een haeven an de Cruijckelcreke. De kreke verzandde en de haevene verdween. In 1860 wier de meule "De Onderneming" gebouwd, de molen "Landzigt" stamt uut 1869.

Geboren

bewerk

Lienks nae buten

bewerk