Hier kan je mie 'n vraog stelle, Henk K 19:13, 29 juni 2007 (UTC)

AnpakkeBewerken

eej Henk, welkom op de Zeêuwse Wikipedia. Ik waordeer je lust om diengen an te pakken, maer ik moet je toch vò 'n paer diengetjes waerschoewe. A je 'n artikel anmaekt, ka je beter nie de Nederlandsen tekst kopiëre. Die staet al op d'n Ollandse wiki en daer staet 'n goed. Vandaer da'k dat Ollands artikel scheikunde è moete wisse. Alleêne 'n Zeêuws artikel over scheikunde is ier tuus. Vedders ei je 'n paer Nederlandstaelege categorieën angemaekt die-a in strijd bin mee de bestaende categorieën. Zoô è me ier categorie:Aol, vò de Nederlandse nl:Categorie:Alles. Steinbach 10:58, 30 juni 2007 (UTC)
A je nog nie zoô goed Zeêuws praote en je wilk 't lere, dan zou ik zeie: kiekt rusteg effe rond. 'k È feitelik liever da je perbeert Zeêuws te schrieven dan da je mee stikken in 't Nederlands kom. Steinbach 11:01, 30 juni 2007 (UTC)

 • 'k zou 't fien vinde as ge de woordeliest zou willen anpasse en uutbreie, de meeste woorde had 'k al uut de tekste gevônje, dankie, Henk K 21:34, 30 juni 2007 (UTC)

Zeeuws is moeilijker dan je denktBewerken

Hoi HenkK, om te beginnen: Welkom! Leuk dat je wat moois wilt maken van de Zeeuwse Wikipedia. Ik vind het ook leuk om te merken dat je via mij de weg hiernaartoe gevonden hebt.

Omdat je geen Zeeuws spreekt of schrijft communiceer ik maar in het Nederlands met je. Bovendien is ook mijn Zeeuws niet al te best, ook al ben ik er opgegroeid en heb ik Zeeuws sprekende vrienden. Dat geeft meteen aan dat goed Zeeuws moeilijker is dan je denkt. Bovendien zijn er veel verschillende varianten. Daardoor zijn losse woorden soms wel goed, maar in combinatie met elkaar is het meteen duidelijk dat iemand er maar een potje van maakt. Je woordenlijst zal je daarom wel een beetje helpen, maar niet al te veel.

Op dit moment zijn je experimenten voor iedereen zichtbaar en dat doet de Zeeuwse wiki ondanks jouw goede bedoelingen helaas geen goed. Het is toch al lastig om mensen hiervoor warm te krijgen - zoveel Zeeuwen zijn er niet - en als ze dan een puinhoop aantreffen dan werkt dat niet stimulerend om de encyclopedie vaker te raadplegen of mee te gaan helpen.

Ik adviseer je daarom nieuwe artikelen en sjablonen eerst in je eigen gebruikersruimte aan te maken. Via "Juust angepast" kunnen echte Zeeuwssprekenden ze dan terugvinden en zo nodig (waarschijnlijk wel) corrigeren. Ook kun je eventueel in 't Durpsuus melden dat er weer wat te bekijken is. Wanneer het goed is, melden we dat op je gebruikerspagina. Dan kun je zien hoe het wel kan en kun je bovendien zelf de door jou begonnen teksten in de Encyclopedie zetten. Ook is het verstandig om te beginnen met korte stukjes in plaats van heel lange verhalen. Bij Engels leren begin je ook met losse woordjes in plaats van met Shakespeare.

Het is niet de bedoeling om je hierdoor weg te jagen of boos te maken, maar wel om te zorgen dat jouw inzet echt effectief is voor het verbeteren van de Zeeuwse wiki. Je kunt blijven meehelpen en er komen toch geen half-Zeeuwse artikelen in de encyclopedie. Daar profiteren we dan allemaal van. Nogmaals, welkom en veel plezier hier. Guusb 18:06, 4 juli 2007 (UTC)

Hoi, Guus, je hebt gelijk ik bak er helemaal niks van, het artikel Geschiedenisse van Zeêland leek me een mooi onderwerp om te beginnen, en ik hoop dat iemand er wat van kan maken en dat het niet weggegooid wordt, maar goed daar valt voor mij niets meer aan te doen, afwachten maar, ik doe inderdaad beter geen grote artikelen meer. Gisteren bedacht ik me dat ik toch wel iets nuttigs kan bijdragen door het inbrengen van de sjablonen, zij zijn voor het verwerken van de geschiedenis naar jaar, en de kalender die daarbij staat, ik had één jaar aangemaakt om de sjablonen te testen: 2007, alleen het Zeeuws voor de maanden die weet ik niet, zodra ik die weet kan meerdere jaarpagina's aanmaken, misschien kan ik zo in telegramstijl de gebeurtenissen toevoegen, wanneer een plaats stadsrechten krijgt of zoiets. Ik was juist de sjablonen aan het testen en ik geloof dat ze werken, iemand anders mag de artikels van de verschillende kalenders toevoegen, ik hoop dat het gewaardeerd wordt, want ik heb al in geen dagen iemand gezien of gehoord, Henk K 18:16, 4 juli 2007 (UTC)

Hoi HenkK, het is hier meestal erg rustig. Het uitblijven van een reactie is dus geen uiting van gebrek aan waardering. Het aanmaken van die sjablonen lijkt me geen verkeerd idee. Hoogstens krijgen we een wel erg sjiek systeem voor vrij weinig inhoud. Maar dat lijkt me geen ramp. Besjoer! [Besjoer is een groet bij vertrek, afgeleid van het Franse bonjour.] Guusb 21:34, 4 juli 2007 (UTC)
Ok, - meestal erg rustig zegt'ie ik ben al 3 dagen alleen bezig, ok, niet continue, Henk K 21:37, 4 juli 2007 (UTC)
Zeeuwen maken vaak gebruik van verkleinwoorden en zeggen de dingen meestal vrij gematigd. Kortom, dik mijn opmerkingen flink wat aan en je begrijpt precies wat ik bedoel. Guusb 21:42, 4 juli 2007 (UTC)
Herhaling van mijn verzoek: zet al je werk voorlopig in je eigen gebruikersruimte. Het is te slecht Zeeuws of te veel Nederlands om nu al geplaatst te kunnen worden. Gun je zelf de tijd om iets goed te leren! Eerst leren zwemmen en dan pas de zee in. Nu ben je bezig te verdrinken en je mogelijke redders mee te trekken onder water! Guusb 21:55, 4 juli 2007 (UTC)
Ik ben alleen maar met gebeurtenissen per jaar bezig, wat staat daar verkeerd in ??Henk K 21:57, 4 juli 2007 (UTC)
Beste Henk K. Het grootste probleem is op dit moment het gebruikte sjabloon dat niet alleen in het Nederlands is, maar ook nog eens vol staat met rode links die de komende tijd vrijwel zeker niet zullen worden ingevuld. Bepaald geen reclame.

Voor mij echter het belangrijkste is dat jij aangeeft Zeeuws te willen leren. Dat betekent dat er in jouw teksten ruimte moet zijn voor correcties en ook uitleg daarbij. Het eerste is nog wel te doen, maar het tweede kan niet in artikelen die voor iedereen bedoeld zijn: in de tekst kan natuurlijk geen taalkundig commentaar gezet worden en de overlegpagina's zijn voor de artikelinhoud en niet voor uitleg over het schrijven van Zeeuws (uitzondering zijn natuurlijk de taal-artikelen). In je gebruikersruimte is voor dat alles wel ruimte. Daarom herhaal ik dus nog maar eens mijn verzoek: maak je concepten in je gebruikersruimte en plaats ze pas wanneer ze geschikt zijn/gecorrigeerd zijn. Overigens, ben ik de komende dagen vooral op de Nederlandse wiki actief (ik geloof dat ik nog iets over de Schotse marine moet vertalen van iemand...), maar ik kom nog wel eens buurten. Doe het ondertussen rustig aan of leef je uit op een daarvoor geschikte plek. Guusb 22:43, 4 juli 2007 (UTC)

Ok, zal ik doen, kom af en toe wel even om 't hoekie loeren, Henk K 22:47, 4 juli 2007 (UTC)
Daer bin ik aol. Kiek is een stuutje op Pleknaemen in Zeêland en Goeree-Overflakkee. Reimerswaal èn me 'ier nie, wè Reimerswaol. Dienk je nog an je gebrukersruumte? 'k Witte da'k zeur, maer 't is mee de beste bedoelingen. Guusb 23:10, 4 juli 2007 (UTC)
Ok. ok, ik zal nieuwe dingen in mien bruukersruum zetten, goed van die lijst, kan ik de spelling zelf "vooraf" controleren, Henk K 23:13, 4 juli 2007 (UTC)
 • Ok, ik heb dus devolgende fouten consequent gemaakt:
 • eeûw moet zijn eêuw
 • jaor moet zijn jaer
 • naor moet zijn nae
als er meerder fouten zijn hoop ik dat jullie die hier toevoegen, ik zal vanavond proberen de genoemde fouten te corrigeren, het leverd wel een aantal pagina's op om te wissen, die zal ik plaatsen in een project pagina voor pagina's en categorieën te verwijderen, naar voorbeeld van de ned~wiki~, Henk K 16:35, 5 juli 2007 (UTC)
Ik heb e.e.a veranderd en weggegooid. Wat Guus hierboven al zegt: veel sjablonen hebben we nu nog niet nodig. Of een pagina weg moet wordt in overleg geregeld. Met relatief weinig gebruikers en weinig edits per dag heeft iedereen de gelegenheid dat op te merken.
Er schijnt behoefte te zijn aan een cursus Zeeuws oid. Ik zou dat wel willen maar dat kost zeeën van tijd en moeite en mijn tijdsvoorraad is ook niet eeuwig. Het enige advies dat ik je kan geven: bluuf rondkieke. Steinbach 20:01, 5 juli 2007 (UTC)
Beste HenkK. Zoals je ziet op mijn gebruikerspagina ben ik eigenlijk weg. Ik kan voorlopig niet controleren. Daarom nogmaals mijn vraag: Zet alles, ik herhaal ALLES wat je schrijft eerst in je eigen gebruikersruimte. Wat je nu plaatst is geen, ik herhaal GEEN Zeeuws. Ik geef je alvast een voorbeeldlink zodat je weet hoe je het moet doen: Gebruker:Henk K/1572. Zet daar je teksten in en niet meer op de gewone pagina's. De encyclopedie wordt nu topzwaar van jaartalartikelen en pseudo-Zeeuwse teksten. Je bedoelt het goed, maar jammer genoeg helpt dit niet. Guusb 07:56, 6 juli 2007 (UTC)

WaerschuwingeBewerken

Beste HenkK, Ondanks herhaald verzoek blijf je artikelen aanmaken in een andere taal dan die van deze Wikipedia. Hiervoor kun je je eigen gebruikersruimte gebruiken, niet de Encyclopedie zelf!! Wanneer je doorgaat met het plaatsen van niet-Zeeuwse artikelen zul je helaas geblokkeerd moeten worden. Ik ben steeds uitgegaan van je goede wil, maar de wijze waarop je haast standaard adviezen negeert doet mij daar enigszins aan twijfelen. Dat vind ik erg jammer. Guusb 07:14, 8 juli 2007 (UTC)

Ik wil je ook vragen om asjeblieft eerst behoorlijk Zeeuws te leren voor je in de artikelruimte aan de slag gaat. De berg artikelen die ik nog moet omzetten groeit onderhand behoorlijk aan. Ik zal je niet meteen blokkeren maar ik kan niet uitsluiten dat ik sommige van die niet-Zeeuwse artikelen gewoon weggooi in plaats van ze te vertalen. Overigens geef ik je gelijk als je zegt dat de echte Zeeuwen het hier laten afweten, maar de praktijk leert (tweeëenhalf jaar ervaring op de Limburgse wiki en veel afkijken bij andere wiki's) dat artikelen in gebrekkige taal vloeiende sprekers ook afschrikken. Experimenteren met het Zeeuws, ik zeg het nog maar eens, kan in je eigen gebruikersnaamruimte. Steinbach 09:20, 8 juli 2007 (UTC)
Môge, ik wou straks de tekst eruit halen, zodat het netter over komt, ik probeer een sjabloon te fixen waarin ik de namen en data kan centraliseren, zoals titels, geboortes, overlijden, huwlijken, kinderen enz. als ik dat voor elkaar hebt wou ik kijken de gebeurtenissen in de jaar artikels in te voegen, op die manier hoef ik mijn vingers niet te branden aan de Zeeûwse vertaling en kan ik toch op een nuttige manier mee puzzelen, ik wil dat vanmiddag nog voor elkaar zien te krijgen, Henk K 09:34, 8 juli 2007 (UTC)

graafschappenBewerken

Dag Henk, vergeet niet dat je hier niet bezig bent op Wikipedia met 300.000 artikelen. Ik zie er (voorlopig) geen heil in aparte artikelen aan te maken over de graafschappen Holland en Zeeland. Het artikel Zeêland behandelt evengoed de geschiedenis van Zeeland als graafschap in personele unie met Holland, als Boergondisch gewest, als gewest van de Republiek en als departement. Een artikel Olland (denk erom: het Zeeuws laat de h weg) zou zelfs in de eerste plaats over het graafschap gaan. Het lijkt me dan ook veel beter om in artikelen over graven gewoon naar Olland en Zeêland te linken en niet naar graefschap Olland en graefschap Zeêland. Steinbach 17:03, 10 juli 2007 (UTC)

 • Ik ga nog nachtmerries krijgen van jou, (komt ie ineens met Wullem, weet je hoevaak die naam d'rin staat?
  • Ik wou inderdaad een apart artikel maken over de periode als graafschap, dus van de 9de tot en met de 15de eeuw, of eigenlijk een gezamenlijk artikel Olland / Zeêland, wat niets te maken heeft met de latere gewesten, met een redirect van zeeland naar holland. De latere gewesten vormden samen één koninkrijk de vroegere graefschappen voerden alleen oorlog met elkaar de grenzen waren ook anders, de graefschappen moeten gezien worden als onafhankelijke en zelfstandige landen dat de geschiedenissen op de nl pedia één grote artikel maken over een gebied bewijst alleen de kortzichtigheid op dat project. Het artikel Graef van Olland is eigenlijk een lijst met de vorsten en hun regeer periodes. De geschiedenis van de gewesten komt op een ander artikel: het graefschap Olland/Zeêland vergelijken met de gewesten Holland en Zeeland is hetzelfde als de germaanse volkstam der Friezen vergelijken met de Romijnen, gaat ook over hetzelfde gebied, en zeker niet hetzelfde toch?, Henk K 17:16, 10 juli 2007 (UTC)

Artikelen aanmakenBewerken

Henk, ik zie tot mijn ontstelling dat je in een steeds hoger tempo artikelen blijft aanmaken in wat op zijn best zeer gebrekkig Zeeuws is. Mijn tijd is niet onbeperkt, ik kan dat gewoon niet allemaal meer corrigeren. Ik wil je voor de zoveelste keer oproepen om eerst in je gebruikersnaamruimte aan de gang te gaan tot het resultaat naar behoren is. De meerderheid van de database bestaat door jouw activiteit inmiddels uit niet-Zeeuwse artikelen en het punt is nabij dat ik ze gewoon ga wissen. Nogmaals, ik waardeer je enthousiasme maar de Zeeuwse Wikipedia is er in deze vorm niet mee geholpen. Steinbach 17:51, 13 juli 2007 (UTC)

 • Ook leuk dat je even komt kieken, als je me mijn fouten aanwijst, zal ik die corrigeren, Henk K 18:03, 13 juli 2007 (UTC)
  • Beste Henk, wil je jezelf echt nuttig maken (en daar ga ik nog steeds vanuit) dan moet je de artikelen eerst aanmaken in je gebruikersruimte. Dat is je nu verschillende malen gevraagd. Omdat je dit steevast blijft negeren, loop je de kans dat al je artikelen verwijderd worden en maak je jezelf helaas blokkaderijp. Er is bovendien aan jou een procedure aangegeven waarbinnen mensen bereid waren je te helpen, namelijk eerst je gebruikersruimte gebruiken. Je blijft deze procedure echter compleet negeren. Dan moet je het niet vreemd vinden dat mensen minder zin hebben om je te helpen. Omdat ik - en dat niet zonder reden - een wikibreak heb moeten nemen kan ik helaas momenteel niet gaan corrigeren. Alsjeblieft, stop met het aanmaken van niet-Zeeuwse teksten in de hoofdruimte van de Zeeuwse encyclopedie!!! Guusb 18:02, 15 juli 2007 (UTC)
Ja hoor, ook bedankt, Henk K 21:49, 15 juli 2007 (UTC)
Beste Henk, ik wil me aansluiten bij deze oproepen. Misschien is het beter om je aandacht te richten op een of twee artikelen en om te proberen die in zo goed mogelijk Zeeuws te schrijven, dan in hoog tempo niet-Zeeuwse artikelen aan te maken. Op deze manier bezorg je de weinige actievelingen die hier zijn (zoals je zelf al constateerde) alleen maar een hele hoop werk, en lever je de Zeeuwstalige lezer incorrecte teksten. Ik denk echt dat je een Zeeuwse encyclopedie hier niet mee vooruithelpt. Helaas kan ik zelf ook maar weinig Zeeuws en ben ik niet in staat om je teksten te verbeteren. Cicero 22:30, 15 juli 2007 (UTC)
 • môj allemaal, ik heb in ieder geval mijn best gedaan om een en ander toe te voegen, met name de artikels over de graven van Holland, en het hollands deel van Henegouwen, de artikels (eigenlijk niet compleet zonder tekst) bestaan uit een ingevuld sjabloon met gegevens, voorzien van de juiste categorie en voorzien van de inter wikilinks, de naamgeving van die artikels en de gebruikte woorden in het sjabloon zijn naar aanleiding van de vertalingen mij aangereikt door Guus en Steinbach, daarnaast heb ik het geheel ondergebracht in een overzicht lijst: Graef van Olland en Zeêland en Graef van Enegouwe, de gebeurtenissen daarin (geboorte, huwlijk en overlijden) heb ik ondergebracht in de jaarartikelen, waarbij ik niet verwacht dat deze verkeerd gespeld zijn, (spelfouten en plaatsnamen uitgezonderd), ik rond deze lijst voorlopig even af, en ga mij op een ander projekt richten, ik kijk zo nu en dan of het geheel is veranderd / verbetert, er moeten natuurlijk ook de teksten nog vertaald in de artikelen, maar je begrijpt wel dat ik me daar niet aan waagt, zodra dit gedeelte is nagekeken zal ik me richten op het huis van Vlaanderen en het Vlaams deel van Henegouwen (helaas geen afbeeldingen), Henk K 15:56, 16 juli 2007 (UTC)

Laat ik mij ook maar in de strijd mij mengen. Ik ben van mening, dat korte artikelen best wel in slecht zeeuws geschreven mag worden. Maar geef dan wel aan dat het in half zeeuws en half vlaams is. Maar hoe het dan wel kort. Dan kan is het nog voor een ander te happen om het te corrigeren en aan te vullen. En in de tussen tijd probeer je zeeuws wat beter te krijgen. Maar dat kun je alleen doen door veel te lezen en te schrijven en waar doe je dat schrijven. Dat doe je hier :). Overigens gebruiker schrijf je hier als gebruker. Dus ik heb even twee artikelen van ik neem ik aan jouw hand even hernoemd. Dan zijn ze ook gelijk uit de lijst van artikelen zonder interwiki link. Als je tijd hebt, zou je ook daar na kunnen kijken. En eventueel de zeeuws artikelen vertalen naar het nederlands als er nog geen artikel in het nederlands is. Carsrac 25 mei 2008 07:25 (UTC)

1.000.000Bewerken

Ik ben bang dat dat er nooit gaat komen als jij de enige gebruiker die actief is bent. --451...etc 16:14, 22 juli 2007 (UTC)

WaarschuwingBewerken

Nee, ik moet jou dankbaar zijn voor de stapels werk die jij me oplevert! En er dan nog een belediging bovenop gooien ook! Steinbach 19:02, 25 juli 2007 (UTC)

Welkom terugBewerken

Beste Henk K, de laatste tijd komt de Zeeuwse Wikipedia weer een beetje tot leven. In het verleden heb je veel bijgedragen hieraan, we zouden graag zien dat je weer terug komt als actieve gebruiker. Neem gerust weer een kijkje… Ouddorp (overleg) 13 oes 2012 09:21 (UTC)