Hoofdmenu openen
Michael Jordan

Sport is een vurm van tiedverdrief en 't doel durvan is ontspannieng. 't Kan zowè fysiek as mentaol heschieden, buvobbeld basketbal en schaoken. Der is nie echt een directe defenitie van sport, mè 't is zoiets as een activiteit die a hebaseêrd op mistal verschill'nde hroôtheden as kracht, snel'eid en dienkvermohen, edaene volhens een systeem van rehels.

Sport mò an een antal kenmerken voldoene wil 't een sport zien. Elke sport mò worn uutevoerd volhens een systeem van rehels, die an op plekke en tied kun'n verandern, elke sport ei een competisie-aspect, elke sport besti uut een fysieke of mentaole activiteit en elke sport besti diruut da 't een wor beoefend voe 't plezier van de mensen die an der an deêlnemen en de toeschouwers. Vaok wor een sport ok in hroepsverband uuteoefend, mè das nie aoltied 't heval.

An sport wier a edaene in de Hriekse Oud'eid. De Ouwe Hriek'n beschouwen sport as noôdzaokelijk voe je en ze orhaniseern dan ok speêl'n wiran ze mekaore in kracht kon'n meetn, de eêste Olympische Speêl'n. Der zien veschrikk'lijk vee verschill'nde sport'n en ieronder is 't er dan ok een lieste van verschill'nde sport'n.

AtletiekBewerk

BalsportBewerk

Be'endigheidssportBewerk

DienksportBewerk

KrachtsportBewerk

LuchtsportBewerk

MotorsportBewerk

PaerdensportBewerk

VechtsportBewerk

WaetersportBewerk

WielersportBewerk

WintersportBewerk

Zie okBewerk