The Passion: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Sangam (Overleg | biedraegen)
Nieuwe bladzie mee as inoud: thumb|300px|The Passion in Den Haag, 2013 '''The Passion''' is de titel van een Nederlands muzikaal-Bijbel...
(geen verschil)

Versie op 18 apr 2014 11:32

The Passion is de titel van een Nederlands muzikaal-bijbels evenement dat sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden, telkens op een andere locatie. Het evenement wordt ook rechtstreeks op tillevisie uitgezonden.

The Passion in Den Haag, 2013

Het evenement is een samenwerkingsproject van de omroepen EO en RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-katholieke Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de plaatselijke gemeente. De samenwerkende organisaties zien in het evenement een missionaire kans om aandacht te besteden aan Pasen. Zestien jongeren dragen een groot wit kruis, dat van binnenuit verlicht wordt naar het hoofdpodium. Het kruis weegt 400 kilo en is zes meter lang. Bekende Nederlandse artiesten spelen de rollen van het Paasverhaal.

De musical is gebaseerd op de Manchester Passion die op Goede Vrijdag 2006 door BBC Three werd uitgezonden.

Edities

 
Kruis dat werd gedragen tijdens The Passion 2012
2011, Gouda

In 2011 vond het evenement plaats op 21 april in de binnenstad van Gouda. Het evenement trok circa 20.000 bezoekers en werd door ongeveer een miljoen televisiekijkers gevolgd. The Passion Gouda won in juni 2012 de prijs voor het 'Beste Stadspromotie-evenement' van de stichting Nationale Evenementenprijzen.

2012, Rotterdam

In 2012 vond het evenement plaats op 5 april in Rotterdam op het Willemsplein. Dit jaar werd het evenement uitgezonden op Nederland 1.

2013, Den Haag

Het evenement vond plaats op 28 maart in het centrum van Den Haag. De stoet vertrok vanaf begraafplaats Sint Petrusbanden. Het hoofddecor van deze derde editie werd door de Hofvijver gevormd. Naar The Passion keek een recordaantal kijkers van 2,3 miljoen mensen.

2014, Groningen

Op donderdag 17 april 2014 vond The Passion plaats in Groningen. De locatie maakte de EO op 8 november 2013 bekend. Het evenement werd gehouden op de Vismarkt en werd door ruim 20.000 bezoekers bijgewoond, Waar bij het recordaantal ook is verbroken naar 3,2 miljoen kijkers.(RTL)

Cast (hoofdrollen)

Rol 2011 2012 2013 2014
Jezus Syb van der Ploeg Danny de Munk René van Kooten Jan Dulles
Maria Dominique van Hulst (Do) Berget Lewis Anita Meyer Simone Kleinsma
Petrus Thomas Berge Frans Bauer Jim Bakkum Stanley Burleson
Judas Iskariot Frank Lammers Charly Luske Daniël Boissevain Jamai Loman
Pontius Pilatus Wilbert Gieske Henk Poort Tom Jansen Jack van Gelder
Verteller Erik Dijkstra Philip Freriks Jörgen Raymann Beau van Erven Dorens
Verslaggever processie Hanna Verboom Antoinette Hertsenberg Renate Gerschtanowitz-Verbaan Lieke van Lexmond

Kerstfeest op de Dam

Naar analogie van dit evenement vindt sinds 2011 elk jaar in december het Kerstfeest op de Dam plaats, waarin op dezelfde wijze het Kerstverhaal wordt uitgebeeld. Dit vindt jaarlijks plaats op de Dam in Amsterdam en wordt eveneens uitgezonden op TV, rond Kerstmis.

Vlaamse variant

In 2014 zal voor het eerst ook een Vlaamse variant van The Passion worden gehouden. Deze wordt De Passie genoemd en vindt eveneens plaats op Witte Donderdag, 17 april. Plaats van handeling is Merchtem. De rol van Jezus zal gespeeld worden door Jonathan Demoor.[1]

Externe links

Referenties

<references>

  1. The Passion krijgt Vlaamse editie, RKK.nl, 21 januari 2014