Geschiedenisse van Zeêland: verschil tussen versies

6 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
k
(laâtste = leste)
Ongeveer 15.000 jaor geleje begonne mae'sen d'r eige te vestigen in Zeêland. Dit hêt men enkele jaoren geleden vastgesteld, na de vondst van een steênen biele in [[Cadzand]]. De vondst van de biele op die plekke is te verklaoren, omdat Cadzand is gelegen op een soort zanderige, lange heuvelrug van oost naor west. Op die [[heuvelrug]] was men beter beschermd tegen de zeê. Ook andere veurwerpen wiere gevonden in den heuvelrug, waaronder stenen pijlpunten uut omstreêks 9000 jaor veur [[Christus]].
Rond 4500 veur Christus begon de [[landbouw]] in Zeêland op te komen. De veeboeren woônden op de hoger gelegen veêngronden, en maokten hunne aârdewerk zelf, of lieten 't maken in de [[Rijnstreek]] of [[Lotharingen]].
Rond de begin van de jaartelling wiere Zeêland een belangriek handelsgebied, mede omdat die [[Romeinen]] zich rond die tied in Zeêland gingen vestigen. In de handel speelde 't plaatsje [[Domburg]] op [[WalcherenWalchren]] een belangrieke rol.
300 na Christus vond een grote overstroming plaots, waardeur Zeêland grotendeels overstreumde. De meeste inwoners trokken weg uut 't gebied, alleên in de duinen vond mogelijk nog bewoning plaats. In [[1647]] zijn namelijk in de duinen resten gevonden van een tempel. Deze kwam bloot te liggen na een hewege sturm.
Pas jaoren later kwamen er wier mensen naor Zeêland. Zij dreven intensief handel mie de Engelsen, vaok vanuit Domburg. Domburg heette in die tied waarschijnlijk [[Walacria]].
Vanaf 't jaar 850 hadden de [[Vikingen]] [[Walcheren]]Walchren korte tied in bezit. Nae 't vertrek van de Vikingen besloot men op greute schaol verdedigingsburchten te bouwen in [[Oostburg]], [[Oost-Souburg]], [[Middelburg (Zeeland)|Middelburg]], [[Domburg]] en [[Burgh]]. Deze burchten wazzen onderdeel van een uitgebreide verdedigingslinie die liep vanaf de Franse kust tot [[Texel]].
 
==Middeleeûwen==
712

bewerkingen