Hoofdmenu openen
Island

Flag of Iceland.svg
Vlagge van Iesland

Coat of arms of Iceland.svg
Waepen van Iesland

Europe-Iceland.svg

Baosisgegevens
Officiële landstaele: Ieslands
Oôdstad: Reykjavik
Regeriengsvurm: Rippebliek
Staetsoôd: {{{staetsoôd}}}
Regeriengsleider: {{{regeriengsleider}}}
Religie: Protestant
Oppervlakte: 103.000 km²
Inweuners: 385.000
(3.5 / km²)
Aore gegevens
Web | Code | Tel. .ua | IS | +
Iesland 's winters vanuut de ruumte
Reykjavik
Het durp Hafnir
Eruptie van de Groôte Geiser in de Haukadalurvallei, den oudst gekende geiser in de waereld
Eyjafjallajökull gletsjer, eên van de kleinste gletsjers in Iesland

Iesland is een land in het noordwesten van Europa. Iesland had een bevolkingsaantal van 328.452 per 1 januari 2011 en een oppervlakte van 103.000 km². De oôdstad is Reykjavik. 't is een zeer welvaerend land, al is 't wel arde 'etroffe deu de crisis van 2008. De dunbevolkte en woeste binnenlanden mee z'n geisers en vulkaonen trekke vee toeristen. De inweuners leve tehenwoordig vee van de financiele sector, vroeher vooral van de visserieje.

Vogges de overlevering was de Noor Ingólfur Arnarson, die in 874 arriverende, de eêste permanente beweuner van Iesland. Eeuwenlang wast een ongerdeel van Noorwegen en Denemarken, tiejens de Twidde Wereldoôrlog is Iesland in 1944 zelfstandig 'eworren.

TopografieBewerk

Iesland leit in de Noôrd-Atlantischen Oceaon juust ten zuuken van de noôrdpoôlcirkel. Alhoewel het zowel op de Nôord-Amerikoanse en op den Eurazioatise liet, maekt Iesland cultureêl meêr deêl uut van Europa, en wor deur z'n naeste band'n mee Noôrweeg'n en Denemark'n as een deêl van Scandinavië beschouwd.

't Dichtste land is Groenland (287 km) en de Faroer eiland'n (420 km), en den dichtsten ofstand toet 't Europese vasteland is 970 km nae Nôorweeg'n.

GeografieBewerk

Iesland is 't achtienste groôste eiland in de waereld, en den twidden in Europa achter Groôt-Brittannië. 't Hoodeiland hèt een oppervlakte van 101.826 km², mee de eiland'n derrond is 't heêle land 103.000 km². Doavan is 't er 62,7% toendra, mè nog 14,3% gletsjers en meer'n. Slechs 23% van de oppervlakte is begroeid meè vegetoatie.

Deur de vele fjordn ao Iesland een lange kustlijn van 4970 km, weeran de meêste steed'n en durp'n ligg'n, angezien 't grooste deêl van 't binnenland onbeweunbaer is. 't Klimaot an de kuste van Iesland wor op'ewermd deur den Golfstroôm. Deerdeur is de kuste meestal vrie van ies.

TaeleBewerk

De officiêle 'eschreve en 'esproke taele ist Ieslands, een Noôrd-Germaonse taele die 'ofstamd van 't oud Noôrs. Iengels en Deens worre vee as tweêde taele 'esproke. In plekke van femilienaem'n gebruuk'n ze in Iesland patroniem'n, wa beteêekent dat een persoôn an'eduujd wor as de zeune of de dochter van ulder vaoder (bevobbeld: Ólafur Jónsson ("Ólafur, zeune van Jón") of Katrín Karlsdóttir ("Katrín, dochter van Karl"). Deerom ist tèlefoônboek in Iesland 'erangschikt vogges de voôrnaemen in plekke van de femilienaeme.

Regio's mee oôdstadBewerk

  1. Höfuðborgarsvæðið, Oôdstedelijke regio, Reykjavik
  2. Suðurnes, Zuujelek schiereiland, Keflavík
  3. Vesturland, Westland, Borgarnes
  4. Vestfirðir, Westfjorden, Ísafjörður
  5. Norðurland vestra, Noordland west, Sauðárkrókur
  6. Norðurland eystra, Noordland oost, Akureyri
  7. Austurland, Oôstland, Egilsstaðir
  8. Suðurland, Zuudland, Selfoss

Premiers van IeslandBewerk

Externe verwieziengenBewerk