De Grevelingen is de naem vò een zoutwaetermeer tussen Goereê-Overflakkeê in Schouwen-Duveland. Vroeger een zêêaerem mit een ope verbinding mit de Noordzee. Nae 't opstellen van het Deltaplan wier de Greveliengen deu de Greveliengendam (1965) en de Brouwersdam (1971) van de Noôrdzeê of'esloten. Sins die tied ist in feite een meer eworre. Het getieje is verdwene mar 't waeter is wel zout ebleve omdat et aok nie meer in verbinding stoat mit de grôte rivieren.

Locaosie van de Greveliengen
Greveliengen bi Ouwdurp
Greveliengen bie Brouwers'aevene

D'r is relatief weinig handelsvaert op de Grevelingen. Recreoatie is des te belangrieker. Deernaest is de Grevelingen nog in gebruuk as viswaeter vò paeling in oesters. De vissers komme uut Bru in Ouwdurp.

In de Greveliengen ligge een antal eilanden, de groôste binne de Paerdeplaete en de Veêrmansplaete. Vroeher waere dit zandplaet'n die bie hoôg waeter onger liepe. Ok langs Goereê-Overflakkeê binne vee slikken droôg 'evallen, dit stoô noe bekend as de Slikken van Flakkeê. Een antal jachthaevens binne d'r te vinde langs de Greveliengen. De groôste binne bie Ouwdurp, Brouwers'aevene, Bru en Herken. Via de sluus bie Bru kunne schepen vanuut buuten op de Grevelingen komme in om'ekeerd.

Externe verwieziengen

bewerk
 
De Greveliengen is een populaire duukplekke