Alkmaer

Alkmaer is 'n gemeênte en stad in de provincie Noord-'Olland. De gemeênte ei 112.000 inweuners, de stad 92.000.

Gemeênte Alkmaer
Nederlands Alkmaar
'Ollands 'tzelfde
Westfries Alkmare
Liggienge
Kaerte
Land Nederland
Provincie Noord-'Olland
Streêken
Noord-Kennemerland
West-Friesland
Oôdplekke Alkmaer
Oppervlakte 117 km²
- land
110 km²
- waeter
7 km²
Inweuners
112.000 (2023)
Dichteid 1013 inw./km² (land)
Coördinaot'n 52°37’ N 4°45’ L / <span class="geo-dec geo" title="Maps, aerial photos, and other data for Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".’’ Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".’’">Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".’’, Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".’’

De hemeênte lig in 't min'n van de provincie. Neffen de stad Alkmaer zellef besti de hemeênte ok uut de durpen Koediek, Omval en Oudurp. Alkmaar is nae Amsterdam en Haarlem de hroste stad van Noord-'Olland. Beroemd is den Alkmaerse kaesmart.

HeschiedenisseBewerken

Alkmaer wor voe 't eêst in den elven eêuwe enoemd, onder Heiloo. In den twaelfde eêuwe lag 't onder de frontlinie van de stried tussen de 'Ollanders en Wes-Friezen. In 1254 kreeg Alkmaer stadsrechen. In 1492 worn de rechen tiedelijk opeschort, omda de stad an de ribellie van 't Kaes- en Broôdvolk meedee. In 1573 wor de stad deur Alva belegt, mè van Alckmaer de victorie ee. Dit beleg was 't kierpunt in de Tachtigjaerihen Oôrlog. In de zeventien'n eêuwe kwam de stad toet bloeie wat a voeduur toet noe mede vanwehe de strattehische plekke.

Belangrieke hebou'nBewerken

In Alkmaer staen 'n paer prachtihe kerk'n, wironder de Kapelkerke en de neohotischen Sint-Laurenskerke van Cuypers. 't Bekenste hebou is de Waeg op de Hroôte Mart wir a friedags de kaesmart wor ehouwen.

Geboren in AlkmaerBewerken

Lienks nae butenBewerken


 
Kaesmart