Utrecht (gemeênte)

Utrecht is 'n gemeênte en stad in de gelieknaemige provincie. De gemeênte ei 368.000 inweuners, de stad 317.000. Tis de oôdstad van de provincie en de vierde stad van Nederland.

Gemeênte Utrecht (gemeênte)
Nederlands Utrecht
Utrechts Ut(e)reg
Liggienge
Kaerte
Land Nederland
Provincie Utrecht (provincie)
Streêken
Kromme Rijnstreek
Vechtstreek
Oôdplekke Utrecht (stad)
Oppervlakte 99 km²
- land
94 km²
- waeter
5 km²
Inweuners
368.000 (2023)
Dichteid 3924 inw./km² (land)
Coördinaot'n 52°5’ N 5°7’ L / <span class="geo-dec geo" title="Maps, aerial photos, and other data for Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".’’ Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".’’">Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "n".’’, Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".°Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".Fout in uitdrukking: Onbekend woord "l".’’

De gemeênte onderscheit gin aore durpskernen, mae de ouwe durpen Vleuten, De Meern en Haarzuilens bin nog dudelik te erkennen.

Utrecht is in 1954 vergroôt mie de gemeênte Zuilen (groôtendeêls) en in 2001 mie de gemeênte Vleuten-De Meern en de plekke-polder Rijnenburg van de gemeênte Nieuwegein.

Stadsfuncties Bewerken

Utrecht is as vierde stad van groôt belang in zoôwel andel as industrie. Deu zien centraole liggienge is 't 'n vreêd belangriek verkeersknoôppunt mee 'n groôt station. De Universiteit Utrecht is mee meer as 20.000 studenten de groôtste van Nederland. Ok is Utrecht zetel van de kattelieke aertsbischop. Utrecht ei 'n primaire verzurgiengsfunctie vo eel de regio en wat minder ok vò 't eêle land: zoô is ier de Jaerbeuze gevestegd.

Geschiedenisse Bewerken

Utrecht is reeds deu de Romeinen esticht. Op en rond het huujege Domplein is de plekke weer de Romeinen rond 50 n.Chr. het castellum Traiectum van hout en aerde bouwende. Dit fort was ongerdeel van de verdedigingsgordel langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaemde limes.

In 690 stichtende de Angelsaksische zendelieng Willibrord binnen de verlaete grenspost Utrecht twee kerreken, weer laeter nog een dorden an wier toe'evoegd.

Lienks nae buten Bewerken