Inundaotie van Walchren: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Rehel 21:
Veel beêsten verdroenke. Van de 19.000 weuningen wiere d'r 3.700 verwoest, 7.700 hao zwaere en 3.600 lichte schae. Ok nu nog bin d'r 'waeterweuningen' die vochtig binne deurdat zout in de muren waeter antrekt. Voor de getroffen bevolking wiere noôdweuningen 'ezet, weervan de leste pas in de zeventiger jaeren 'esloopt bin. De wegen wiere deur de stroôming varder vernield en overdekt mee slik. Dulven zao bie 't droôgvallen duchte 'emae dicht.
 
== Dichten van de dijkendieken ==
Het dichten van de dijkendieken, al in november 1944 begonnenbehunnen, ondervondondervon ernstige problemen doordeu gebrekhebrek aanan materialenmateriaolen zoalsas [[rijshoutrieshout]] en stenensteên'n, slechte transportmiddelentransportmiddeln en het't ontbreken van infrastructuurinfraostructuur. De aanwezigeanwezige mijnenveldenmieneveld'n leverdenwaere gevaarok opgevaerlek.
 
DoorDeurt de werking van het tijtieje was de geul bijbie de bres van [[Westkapelle (Nederland)|Westkapelle]]Wasschappel zes kilometer lang geworden. Bij de andere bressen waren ook diepe en lange geulen ontstaan'eworren. De totaletotaole breedte van de bressen was bijnabiena drie kilometer toentoe in juli 1945 de operatieoperaotie om de gatengaeten te sluitensluten goed op ganggangk kwam. Dat duurde zo lang omdat personeel en materieel uit de rest van Nederland pas na de [[capitulatie]] van [[Duitsland]] op 5 mei 1945 ingezet konden worden. Toen kwam ook zwaar materieel van het leger beschikbaar, zoals [[Bulldozer (machine)|bulldozer]]s en vrachtwagens. De NolledijkNollediek bijbie VlissingenVlissienge werdwier op 3 september gesloten'esloten, om drie weken laterlaeter doorbie slecht weer opnieuw door te brekenbrekene. Op 2 oktober werdwier het gat weerwee gesloten'esloten. Op 12 oktober was ookok de dijkdiek bij WestkapelleWasschappel gedicht'edicht, korte tijdtied laterlaeter -op 23 oktober- gevolgd'evolgd doordeu het gat bijbie Ter Veere. Het westelijke deel van Walcheren, 14.000 hectare groot, was hiermee afgesloten. Tussen Veere en Middelburg werdwier in de dijkdiek van het [[KanaalKanaol doordeu WalcherenWalchren]] een gat gemaakt'emikt waarnaweerna de droogmakingdroôgmaeking zonderzonger pompen plaatsplaes kon vinden doordeu bijmee eb de sluizensluzen in VlissingenVlissienge en Veere openope te zetten. Half december waswast het grootstegroôste deel drooggevallendroôg'evallen, waarnaweerna [[Gemaal (waterbouw)|gemalen]]gemaelen het resterende waterwaeter naar buitenbuten pompten.
 
In het oostelijkoôstelek deel stondstong nog 2.000 hectare onderonger water. De dijkdiek bijbie [[Fort Rammekens]] werdwier op 1 december gesloten'esloten, maarmae de gebruiktegebruukte [[caisson]]s werdwieren onderspoeldongerspoeld doordeu het't waterwaeter en pas op [[5 februarifeberwari]] [[1946]] luktelukkende het't om dit gat definitief te dichtendichtene. Het gat was in eerste instantie 300 meter breed, maar door afkalving van de dijk onder invloed van de stroming was dit gegroeid tot 750 meter.
 
Het herstel van Walcheren werd aangegrepen om een [[Verkaveling|herverkaveling]] door te voeren, waardoor het aanzien van het eiland, voorheen met [[kreekrug]]genlandschap, veranderde.
 
== Caissons ==