Wullem II van 'Olland

Wullem II van 'Olland
Wullem II van 'Olland
Leven
Geborefeberwari 1228
Hoogwoud
Gesturve28 jannewari 1256)
VaoderFloris IV van 'Olland
MoederAleid van Gelre
Trouwe
daotum-
partnerElisabeth van Brunswijk
guus1 - Floris V van 'Olland
Graef van 'Olland en Zeêland
Periode1234 - 1256
VògangerFloris IV van 'Olland
OpvolgerFloris V van 'Olland
Konienk van 't 'Eilige Roômse Riek
Periode1254 - 1256
VògangerKoenraod IV van 't 'Eilige Roômse Riek
OpvolgerRichard van Cornwall
'Uus 'Olland

Wullem II (feberwari 1228 - Oôgwoud, 28 jannewari 1256) was graef van 'Olland en Zeêland (1234-1256) en konienk van 't Eilige Roômse Riek (1248-1256). As graef van 'Olland vurm'n d'n 'n sterk bondhenoôtschap mie Braebant tegen Vlaondere.

Zen komm'n an de macht bewerk

Wullem II was de zeune van Floris IV en Machteld van Braebant. Op de leeftied van zeven jaer volhen die zen vaoder op, toen a deze in 1234 bie een toernooi in Frankriek om 't leven kwam. Een broer van zen vaoder, die a ok Wullem eêten, en laeter nog een Otto, traoien op as rehent'n.

Zen doôd bewerk

Tiedens zen reheêrieng voern Wullem II verschill'nde oôrlohen tehen de West-Friezen. Tiedens eên van deze tochen tehen ulder zak'n die bie Oôgwoud deur 't ies van 't Berkmeer. De West-Friezen ondekk'n um en vermoôrn um. Naedan ze ondekt an dan ze de konieng an edoôd, wier Wullem II behraeven onder den 'aerdplaete van een boedderie in Oôgwoud. Pas in 1282 wier zen liek deur zen zeune Floris V terugevon'n, Oôgwoud was toen a eplunderd en voe een hroôt deêl uutemoôrd. Ie wier behraeven in den Abdie van Middelburg.