Slag om de Sloedam: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 3:
 
== Straetegisch belang ==
Na het uutbreken van het [Britse 2e Leher en het Canadese 1e Leger vanuut [[Normandië]] in begin september 1944 ontstonge vee logistieke problemen. De anvoerlijnen wiere steeds vadder opgerekt en de bevoorraeding wier een zwaere last voo de geallieerde lehers. Het koppig verdedigen van de haevensteden an [[Het Kanaâl]] deu de Duutsers betekende dat groôte 'oeveelheden bezîne wiere verstookt deu de vrachtwaegens die nôdig waere om de voorraeden vanuut Normandië nae de nieuwe frontlinie in [[Belhië]] te briengen. Mie het veroveren van [[Antwerpen]] kregen de geallieerden de beschikking over een diepwaeteraeven, mae de Duutse posities aan weerskante van de [[Westerschelde]] maekten het bezit van de 'aeven nutteloôs. Om de 'aeven te kunnen gebruuken moeste de Duutse linies in [[Zeêuws-Vlaenderen]] en op [[Walcheren]] en [[Zuud-Beveland]] op'eruimd worre.
 
== Voorspel ==
[[plaetje:Walcheren2.gif|right|270px]]
Op [[31 oktober]] 1944 was het gehele'ele gebiedhebied rond de Westerschelde, metmie uitzonderinguutzondering van Walcheren, ontrukt aanan DuitseDuutse controle. De kustbatterijenkustbatteriejen van Walcheren warenwaere echter in staatstaet elkielk vrachtschip het waterwaeter uituut te blazen, zodat het bezit van de Antwerpse haven vanuit logistiek oogpunt nog steeds irrelevant wasblaezen.
 
De [[2e Infanterie Divisie (Canada)|2e Canadese Infanteriedivisie]] was vanuitvanuut [[Noord-BrabantBraebant|BrabantBraebant]] het schiereiland ZuidZuud-Beveland ingetrokkenin'etrokken. Al marcherend en vechtend hadden'ao zijulder tegen 31 oktober alleaolle tegenstandtehenstand opgeruimdopgeruumd. ZuidZuud-Beveland was toe nog verbonden metmie Walcheren via de smalle [[Sloedam]], 40 meter breedbreêd en 1600 meter lang.
 
Plannen om anvalsboôten in te zetten voo de anval over de [[Sloe]] wiere verijdeld deu de modderige slikken.
Plannen om aanvalsboten in te zetten voor de aanval over de [[Sloe]] werden verijdeld door de modderige omstandigheden waarin de boten niet konden opereren. De [[Calgary Highlanders]] waren geselecteerd voor deze amfibie-operatie, aangezien zij in het [[Verenigd Koninkrijk]] getraind waren in het gebruik van stormboten. Deze training was echter gericht op een aanval over de [[Seine]] maar men was al over de Seine voor de Highlanders arriveerden. In dit geval was de grond te moerassig om de boten te kunnen gebruiken zodat zij als gewone infanterie ingezet werden bij de grondaanval over de Sloedam.
 
== De slag ==
[[plaetje:Light Infantry carriers move through Krabbendijke on the Beveland Causeway.jpg|thumb|260px|Canadese infanterie in Krabbendijke[[Krabbendieke]].]]
De "C"-compagnie van de [[The Black Watch (Royal Highland Regiment) of Canada]] was de eerste eenheideeneid die de Sloedam bestormdebesturmde. HunUlder stormloopsturmlôop werd echter tot staan gebrachtmislukte en ze ledenleeje zwarezwaere verliezen.<ref>Black Watch War Diary</ref> Gedurende de aanvalanval ontdekten zijulder een diepe kraterkraeter in de dam. De bovenzijdebovenkant van de dam was doordeu de DuitsersDuutsers gedeeltelijk opgeblazenopgeblaezen om te dienen alsas tankversperring. De Canadezen gebruiktengebruukende de kraterkraeter later als compagnies-commandopost.
 
De "B"-compagnie van de [[Calgary Highlanders]] warenwaeren de volgenden om ten aanvalanval te trekken. ZijOk werdenbie echterulder oplukte soortgelijkehet bloedige wijze halverwege de dam gestuitnie. Een nieuwe beschieting werdwied voorbereid en majoor Bruce McKenzie's "D"-compagnie kroop voorwaartsnae ondervoren zwaaronger zwaer vuur. ZijUlder bereiktenkwammen dit keer wel an de westzijdeWalcherse kant van de dam en stelden die veilig in de morgenochend van 1 november.<ref>Bercuson, David ''Battalion of Heroes: The Calgary Highlanders in World War II''</ref>
 
De Duitsers ondernamen herhaaldelijk zware tegenaanvallen, waarbij onder meer vlammenwerpers werden ingezet tegen de Canadezen. Op een gegeven moment waren alle officieren van de "D"-compagnie gedood of gewond, waarop majoor [[George Hees]] het commando overnam.