Aemeland: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 1:
'''Aemeland''' is een eiland en gemeênte in [[Friesland]]. Op het eiland binne vier durpen: [[Hollum]], [[Nes (Ameland)|Nes]], [[Buren (Ameland)|Buren]] en [[Ballum]]. Vadder binne d'r de buurtschappen [[Kooiplaats]] en [[Ballumerbocht]]. Vroeger was er nog een aor durp, [[Sier (durp)|Sier]] genaemd, mar dat is bie sturmen "verdronken" en leit noe in zeê. Hollum is het durp mie het ouwste 'uus van Aemeland, gebouwd in 1516. Aemeland eit een vuurtoren, genaemd Bornrif, zie ok de [[lieste van vuurtorens in Nederland]]. Het eiland is bereikbaer mie de veerboôt vanaf [[Holwerd]]. In de 19e eêuw lag d'r nog een tiedje een dam nae Aemeland, de [[Aemelandse Dam]]. Bie een sturm is die dam verdwene een wier Aemeland weer een eiland wa-a het tot noe toe is gebleve.
 
Ten wes'n van Ameland leit het Borndiep mie an de overkant [[Terschelling]], en in het oôs'n is bie 'elder weer nog net het [[Schiermonnikoog]] te ziejen.
 
Ameland bestit veelal uut zandduunen. Ten oos'n van Buren leit het Oerd, een drassig natuurhebied weera zeêwaeter deu een antal geulen vrie in- en uutstroômt. De liengte an strand is 27 km.
 
Antal inweuners per durp op 1 jannewari 2004: