Zuud-Afrika: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Lotje (Overleg | biedraegen)
{{commonscat|South Africa}}, +plaetjes
Sangam (Overleg | biedraegen)
k link naar pagina
Rehel 29:
De schipbreukelingen bouwden een klein fort dat ulder de naem "Zand Fort van die Kaap die Goeie Hoop" gaven. Op [[6 april]] [[1652]], kwam [[Jan van Riebeeck]] an bie [[Kaep de Goeie 'Oop]]. Het gebied mie Nederlandse kolonisten breidde zich in de 17e en 18e eêuw langzaam uut in oôstelijke richting tot bie de [[Visrivier]]. In [[1795]] bezetten de Britten de streek rond Kaep de Goeie 'Oop mae gaven het weer vrom an de Nederlanders in [[1803]]. In [[1806]] namme de Britten voorgoed bezit van de Kaep. Er ontstong al gauw onenigheid tussen de Britten en de Nederlanse boeren. Vee van de Nederlandse en ok Duutse kolonisten, bekend als [[Afrikaners|Boeren]], trokke in de jaeren 1830-1840 in de zogenaemde [[Groôte Trek]] weg uut de [[Kaepkolonie]]. Ulder stichtten een tweê staeten, de [[Oranje Vriestaet]] en de [[Transvaal]].
 
In [[1867]] wier [[diamant]] ontdekt in [[Kimberley (Zuid-Afrika)|Kimberley]] op de grens van de Oranje Vriestaet en [[Goud]] werd in [[1886]] an de [[Witwaetersrand]] in Transvaal gevonden. Dit leidde tot een stroôm van blanke immigrantennae Transvaal. De Boeren verzetten zich tegen inmenging van de Britten, wonnen de [[Eêrste Boerenoorlog]] (1880-1881), mae wieren verslaegen in de [[Tweêde Boerenoorlog]] (1899-1902). In 1910 wier de [[Unie van Zuud-Afrika]] opgericht, die een onafankelijke staet binnen het [[Gemenebest van Naties|Britse Gemeênebest]] wier. In [[1931]] wier Zuid-Afrika een dominion en de facto volledig onafankelijk. Ongertussen waere de blanken een mindereid in Zuud-Afrika geworden. Zwarten kreege gin stemrecht en meer rech'en. De blanken wiste ok wè dat dit nie recht te praeten was, mae waere benauwd om onger zwarte 'eerschappij te moeten leêven, kiekend nae de dramatische economische situatie op aore plekken in zwart Afrika. In de jaeren 90 eindigde de [[apart'eid]]. Toenmaelig president [[Frederik Willem de Klerk|De Klerk]] liet de bekende anti-apartheidsactivist [[Nelson Mandela]] vrie op 11 feberwari [[1990]] en in [[1994]] wieren er voo het eerst algemeêne verkiezingen voo alle [[Mensenrassen|rassen]] gehouwen, winnaer was het [[Afrikaans Nationaal Congres]] (ANC) onger leiding van Mandela.
 
In bepaelde regio's van het land is het etnische geweld en de bendecriminaliteit in de laeste tien jaer sterk toegenomen, weerbie [[Afrikaners]] ([[Afrikaners|Boeren]]) en aore blanke groepen het doelwit vurme.<ref>[http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2976849.ece/Afrikaner_boeren_in_de_steek_gelaten_.html Afrikaner boeren in de steek gelaten], [[Trouw (krant)|Trouw]], 1 feberwari 2010</ref> De boeren hoeven niet op steun te rekenen van het regerende ANC want deze partij ziet de boeren en aore blanke Zuud-Afrikanen nog steeds as ongerdrukkers uut de periode van de apart'eid. De anvallen hebben dan ook gin prioriteit voo het ANC. In plaes van actie te ongernemen om de genocide te voorkomen verklaert het ANC dat de erfanvallen ([[Plaasmoorde]]) onger de noemer 'gewone criminaliteit' vallen.