Veêrdienste van Krunige nae Perkpolder: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 15:
In september 1943 kreeg de PSD een gevoelige slag te verwèrken. Deu Iengelse anvallen op PSD veêrboôten op de Oôster- en Westerschelde vielen vee slachtoffers. Op vriedagochend 17 september wier ok de veêrboot van Krunige nae Perkpolder onger vuur genomen, weerbie vogges kranteberich'n ‘eenige Nederlandse gewonden en dooden’ vielen.
 
Amper tien jaer nae de opening van de veêrhaven in Krunige wier die 'eel verwoest tiejens de waetersnoôdramp in [[1953]]. De veêrboôt Willemsdorp spoelde deur het diekgat de polder in. De veêrdienst bleef de rest van het jaer uut de vaert. Op [[1 meie]] [[1954]] wier de 'aeven 'eropend deur minister Algera en kon de dienst nae Perkpolder 'ervat worden. Aolverwege de jaeren vuuftig was er even spraeke van vlootuutbreiding voe de veêrdienste van Krunige nae Perkpolder mae 'iervan wier uuteindelijk ofgezien. Wel zou d'r een nieuwe veêrboôt gebouwd worre voe Vlissienge – Bresjes, de ''Prinses Beatrix''. Krunige - Perkpolder profiteerde wè van de vernieuwingen van het westelijke veer, angezien de ''Prins Bernhard'' en de ''Koningin Juliana'' dideur vriekwamme om ingezet te worren.
 
Aolverwege de jaeren vuuftig was er even spraeke van vlootuutbreiding voe de veêrdienste van Krunige nae Perkpolder mae 'iervan wier uuteindelijk ofgezien. Wel zou d'r een nieuwe veêrboôt gebouwd worre voe Vlissienge – Bresjes, de ''Prinses Beatrix''.
Krunige - Perkpolder profiteerde wè van de vernieuwingen van het westelijke veer, angezien de ''Prins Bernhard'' en de ''Koningin Juliana'' dideur vriekwamme om ingezet te worren.
 
De vervoersciefers ginge vedder omoôg in de jaeren 60 en verscheie veêrboôten wiere verlengd om meer capaciteit te kriegen. D'r wier gedocht over een nieuwe boôt, die dan in [[1966]] in de vaert zou motte komme. Toch wier d'r van ofgezien, in plek van kleine vernieuwingen wier beslote het 'eele veer te vernieuwen.
Regel 24 ⟶ 21:
In [[1965]] wier een behun gemaekt mee de werkzaemeden. De karakteristieke boômen om de kleine veêraeven in Perkpolder verdwenen om plek te maeken voo uutbreiding van de 'aeven. In de veêraeven, zoas die angelegd was in 1940, was gin plek voo dubbeldekkers. Ok kwam er een nieuwe toehangsweg nae Perkpolder en wier het veerplein anzienlijk uutgebreid.
 
Op [[4 juni]] [[1968]] nam de ''Prinses Christina'' de nieuwe dubbeldeksfuuken in gebruuk. Vanaf noe konden auto’s gebruuk maeken van twêe bovenmekaor gesitueerde riedekken. In [[1970]] kwam ok de ''Prins Willem-Alexander'' in dienst en was de modernisering van de veêrdienst afgerond. Deu de transitie nae een dubbeldeksveêrdienst wiere de ''Prins Hendrik'' en de ''Dordrecht'' overbodig. De ''Prins Bernhard'' en ''Koningin Juliana'' wiere nog aangehouwe en versterkten in drukke tiejen de dienst. Angezien ulder gebruuk maekten van de kleine, in de jaeren 40 angelegde fuuken kon dit makkelijk tegeliek mie de dubbeldekkers.
 
Jaerenlang bleef de veêrdienst ongemoeid. De dubbeldekkers bleken het anbod makkelijk an te kunnen. Aolverwehe de jaeren tachtig wiere de ''Bernhard'' en de ''Juliana'' overbodig en verkocht. De veêrdienst kon of en toe rekenen op versterkieng van een van de Prinsesseboten van Vlissienge - Bresjes. Deze uutwisselieng was meugelijk omdat de veêrboten dezelfde ofmetingen ao, alleên een riedek minder.
 
Toe in de jaeren 90 ok de enkeldekkers uut de PSD vloot verdwenen wier er gewisseld mee de dubbeldekkers. Deur de komst van de leste dubbeldekker, de ''Prins Johan Friso'' wier de ''Prinses Christina'' reserveboôt. De ''Prinses Juliana'' kwam nae Krunige - Perkpolder en bleef seame mee de ''Prins Willem-Alexander'' vaere tot an [[15 maerte]] [[2003]].
 
==Zie ok==