Kaspische Zeê: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Legobot (Overleg | biedraegen)
k Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q5484 (translate me)
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 1:
De '''Kaspische Zee''' ([[Perzisch]]: دریای مازندران; ''Daryâ-ye Mâzandarân''; "Zee van Mazandaran", [[Russisch]]: Каспийское море; ''Kaspiejskoje more'') is een groôt, deur land omsloten [[zoutmeer]] op de grens van [[Europa]] en [[Azië]]. Mie een oppervlakte van 371.000 km² is het het groôste meer van de waereld. Vanwege deze grootte wordt het meer ok wè getypeerd as een [[zeê]]. De zoutgraad bedraegt onheveer 1,2%, een derde van het gemiddelde zoutgehalte van de meêste zeeën.
De '''Kaspische Zeê''' ist groôste meer op aerde.
 
Er bin gin uutstroômende waeters uut de Kaspische Zeê, dirom is het een [[endoreïsch bekken]].
 
De voornaemste rivieren die de zeê voeden bin de [[Wolga]], de [[Oeral (rivier)|Oeral]], de [[Terek (rivier)|Terek]] en de [[Koera]].
 
De Kaspische Zeê ligt in 2013 circa 28 meter onger de zeêspiegel en dimee ligt een groôt deel van het kustgebied, wironder de [[Kaspische Laegte]], ok onger zeeniveau. Het waeterpeil van de zeê is de leste decennia ofgenomen. In een vadder verleden is de zeê echter nog kleiner gewist dan tehenwoordig.
De zeê is het diepst in het zuujelijke deel; het noordelijke bekken is op de miste plekken ondiep. Tot de zeê 'oort ok de naegenoeg ofgesloten inham [[Garabogazköl]] in [[Turkmenistan]].
 
[[nl:Kaspische Zee]]