Flupland (eiland): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Lotje (Overleg | biedraegen)
{{commonscat|Sint Philipsland}}
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 13:
 
Wienkeltjes waere d’r vroeger in 't 'eêle durp te vinde, soms zomè in een ziekaemertje of een achter’uusje. Op de Voorstraete, dae weunden j' op stand. Dae was oak café de Druuvetros, d’ontmoetiengsplekke vò de riekere mensen. In ’t Karreveld weunden d' errebeiers. Achter d' uuzen stonge de vaerekeskoten en de plee was oak buuten. 't Was een gemoedelijk buurtje, de mensen ‘ielepe mekaore à ’t noôdig was. Vanaf ’t Schooldreefje nae de Voorstraete was een prachtig laentje, ’t Kerkdreefje wier dat genoemd.
 
==Dammen en veerdiensten==
Toe in [[1847]] de Anna Jacobapolder en de Kraemerspolder waere ingediekt wier het oppervlak van het eiland Flupland meer as verdubbeld, mae het kleinste eiland van Zeêland bleef geïsoleerd gebied. De bereikbaereid was nie makkelijk. a'je nae Brabant wou, dan wa'j afankelijk van de veerman, mae bie leêg waeter ko'j over de slikken loôpe. Voe een reis nae Tole mos je bie veerman Cornelis Faasse weze, laeter op z'n zeunen Adriaon en Marinus. Cornelis was ok be'eerder van het postuus.
 
D'n eêrste dam deu het Slaek wier op [[24 maerte]] [[1859]] officieel geopend. De krune stak één meter boven ôog waeter. In 1860 bleek al dat die ôogte te leêg was. Op 6 november ontstonge deurbraeken, zoôdat de dam nie meer kon worre gebruukt. Pas in [[1884]] wier Flupland definitief mie Braebant verbonden met de tehenwoordihe Slaaekdam. Iets onger de krune wier een weg angeleid die op het Zeêuwse deel van grind wier voorzieje en op het Braebantse deel wier bestraet.
 
Op vriedag [[27 april]] [[1900]] wier over deêze diek een tramspoortje angeleid, ongerdeel van een tramverbindieng nae [[Schouwen-Duveland]]. Een belangrieke schaekel in deze verbindieng was de overtocht over het smalle Ziepe. An de Fluplanse kant kwam een remise van 46 meter lang mie daerin drie sporen. 'Ier wier ok ongeroudswerk verricht. Vadder wier er op de Tramhaeven een 'uus voe de chef-machinist gebouwd en een brikettenloôs. Het stationsgebouw stong op het oôd van de zuujelijke haevendam. De tocht mie de tram vanaf het durp Flupland voerde de passagiers deu de polder nae Anna Jacobapolder. Daar was een halteplek mee stationsgebouw. Deernae red de tram nae het eindpunt; Anna Jacobapolder - Veeraeven. Naest de tweê vaste halteplekken stopte de tram op verzoek bie de coupure an de Noorddiek, de Lageweg en op Lombok. Bie Flupland en Anna Jacobapolder was een meugelijkeid om beês'n in te laejen.
 
Voe Schouwen-Duveland was het veer een belangrieke ontsluuting. Het toenemende autoverkeer ging daer in [[1938]] pas goed van profiteren, nae de anleg van de betonweg over de Slaekdam en de Rijksweg Flupsland - Anna Jacobapolder - Veeraeven. Deêze weg was kaersrecht over het eiland getrokken. Op 10 mei 1940 kwamme aole veer- en tramdiensten stil te liggen. Op 18 juli wier pas weer gevaeren. In feberwari 1943 volgde de inundatie van een groôt deel van [[Schouwen-Duveland]], waerop de bevolkieng geëvacueerd wier. Op 11 maert wier de tramdienst op Schouwen en deermee ok de veerdienst gestaekt. De hervatting van de veerdiensten kon in [[1945]] alleêne provisorisch. In maerte [[1948]] kwam de zielaedingspont ''Grevelingen'' in de vaert. De anlegsteigers moste worre angepast. Het schip wier gebouwd op de wurft van H.J. Koopman uut [[Dordrecht]].
 
In 1954 en 1959 wiere koplaeders in gebruuk genomen. Toch konne die het toegenome autoverkeer nie an. In de jaeren '60 liepe de wachttiejen in de vekantieperiodes op tot vier uren.
 
Tot an [[1965]] was het veer de belangriekste verbindieng voe Schouwen-Duveland mie het vasteland. In dat jaer kwam de [[Greveliengendam]], een ongerdeel van de [[Deltawêrken]], gereêd wideur een rechtstreekse vaste verbindieng mee de Randstad tot stand kwam. Het veer wier na die tied minder druk. Op 1 september 1972 wier ofscheid genomen van de stoomvaert op de veerverbindieng over het Ziepe. Toe in 1988 de [[Flupsdam]] klaer kwam viel het doek voor de veerverbindieng. Op [[6 juli]] [[1988]] voer de boôt voor het lest.
 
==Lieste mee burgemeêsters van Flupland==
Regel 55 ⟶ 68:
* [http://www.sint-philipsland.nl/ Heemkundekrieng ''Philippuslandt'']
* [http://www.breda-en-alles-daaromheen.nl/Sint-Philipsland-in-beeld.htm Sint-Philipsland in beeld]
 
{{commonscat|Sint Philipsland}}
{{Navigatie gemeênte Tole}}