Ramp van Erremu: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 1:
[[plaetje:Uurwerk NH-kerk Arnemuiden.jpg|250px|rechts|thumb|De ''klokke van Erremu''....]]
Mee de '''ramp van Erremu''' wor bedoeld de scheepsrampen op [[18 juli]] [[1924]] wibie vuuftien vissers uut [[Erremu]] en [[Vlissienge]] op zeê bin gebleve. Vier 'oôgaerzen verginge in de buurte van [[Domburg]] mee 16 opvaerenden. Ineês was er een zwaere sturm opgestoke. Slechts eèn van die opvaerenden (Job Meerman) is gered. De omgekomme vissers uut Erremu waere Arie Meerman, 51 jaer; Jan Siereveld, 45 jaer; Daniel van Belzen, 21 jaer; Cornelis Ventevogel, 47 jaer; Willem Vogel, 22 jaer; Klaas Blazer, 67 jaer; Klaas Huijszoon, 35 jaer.
 
De ramp mikt groôte indruk op de Nederlanse bevolkieng en uut het 'ele land komt geld binnen. Op vriedagavond [[8 auhustus]] [[1924]] komt Koningien Wullemina nae Erremu. Nae ankomst mee de koninklijke trein wandelt 'ur deu het durp en briengt een bezoek an de getroffen femilies om deelneming te betuugen. Op 1 auhustus 1925 wordt op de begraefplekke in Erremu onger groôte belangstellieng een gedenksteên voo de omgekommen vissers ontuld.
 
Rond 1924 telde de vloôt van Erremu zo'n zestig vaertuugen. De VLI-2, VLI-20, ARM-17 en de ARM-27 verginge. Vermoed wor dat de schepen toe bin gekapseisd omdat de platboôdems een zogenaemd spriettuug hao. Deerdeu konne de zeilen nie zoô snel nae beneeje gehaeld worre. Nae de ramp kreege de meêste schepen een bezaentuug.
 
==Zie ok==
* [http://www.arnehistorie.com/cgi-bin/beeldbank.pl?ident=2027 Plaetjes van de verdronke vissers op Arnehistorie.com]
* [http://www.arnehistorie.com/cgi-bin/beeldbank.pl?ident=1780&demo= Plaetje van wrakhout dat in Vlissienge wor binnengebracht op Arnehistorie.com]
 
[[categorie:Geschiedenisse]]
* [http://www.digibron.nl/search/detail/012e9956ce8be0ca14f6c06d/ramp-met-vissersschepen-uit-arnemuiden-jaar-geleden/0 Stikje in het Reformatorisch Dagblad in 1984, zestig jaer nae de ramp]