Terschelling: verschil tussen versies

70 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''Terschelling''' ([[Fries]]: ''Skylge'') is 'n eiland in d'n [[Waddenzeê|Waddenzeê]]. Terschelling ligt in d'n [[Nederland|Nederlandse]] provincie [[Friesland]]. De groôste plekke op het eiland is West-Terschelling. Bie mekaore weune d'r zo'n 5.000 mênsen op het eiland. Een aor durp op Terschelling is Midsland. Vanof 'West' is er een veerverbinding nae [[Harlingen]], die-a d'r naebie een ure over vaert.
 
Terschelling grenst an de [[Noôrdzeê]] en int zuujen an de [[Waddenzeê]]; ten zuudwes'n leit [[Vlieland]] en ten oôs'n [[Ameland]]. De totale strandliengte is 30 kilometer. Nae Texel is Terschelling het groôste Nederlandse waddeneiland.
 
Net as bir de meêste aore Waddeneilanden is het [[toerisme]] een belangrieke bron van inkoms'n. In het 'oogseizoen bin d'r meer as drie keer zovee mênsen as in de winter. In juni is Terschelling jaerlijks de locatie voo het [[Oerol Festival]]. Vadder kent Terschelling de [[Maritiem Instituut Willem Barentsz|zeêvaertschole ''Willem Barentsz'']] (sins [[1875]]). Een bekend bouwwêrk op het eiland is de vuurtoren [[Brandaris]].
Het eiland is in de [[Middeleêuwen]] ontstaen naedat een zandplaete mee de naem De Schelling saemen ging mee het oôstelijker gelegen eiland [[Wexalia]]. De naam Wexalia, Wuxalia of Wecsile geldt as de middeleeuwse naam voo het gebied van Oôst-Terschelling. De naem raekte al in de Middeleêuwen in onbruuk. In de 17e eêuwe wier het eiland deu de Iengelse geplunderd. Ant ende van de 18e eêuwe strandde bie het eiland het goudschip ''De Lutine''.
 
Terschelling is verscheie keren in aore han'n overgegaen; de laeste keer was in de [[Twidde Wereldoôrlog]] (1942), toe Terschelling saemen mee Vlieland van de provincie [[Noord-'Olland]] bie de provincie [[Friesland]] kwam.
[[plaetje:Schylge Panorama.jpg|thumb|center|1200px1500px|West-Terschelling]]
 
=== Durpen en g'uchten ===
De gemeênte Terschelling telt vuuftien officiële kernen. De 'oôdplekke is [[West-Terschelling]].
 
7.579

bewerkingen