Sommerdiek: verschil tussen versies

714 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Bot: Migrating 5 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1024706 (translate me))
[[Plaetje:Sommelsdijk-oude-ansicht.jpg|thumb|250px|rechts|Ouwe ansichtkaerte van Sommerdiek mit de haevene en de meule.]]
'''Sommerdiek''' is 't groôste durp van [[Goeree-Overflakkee]]. D'r weune circa 7.400 inweuners. Het durp is an [[Menheerse]] vast'egroeid. Het durp heit een mooie ouwe kerreke en de ouwste meule van 't eiland. De haevene van Sommerdiek is een antel jaer geleje dichtgegooid voor de nieuwbouw an de Westplaete. In tegenstellieng tot Menheerse was Sommerdiek altied een landbouwdurp, Menheerse was meer op de visserieje gericht. Sins begin 20e eeuw ligge de tweê durpen zo'n bee'ie an mekaore vast. Nae de herindeêling van [[1966]] en de bouw van de veugelbuurte is Sommerdiek een bee'ie z'n eige identiteit kwiet'erocht. Het durp heit nog wel altied een eige brandweer. Behalve de Hervormde durpskerreke heit Sommerdiek aok een Hersteld Hervormde Kerreke en de Exoduskerreke, een meer evangelische gemeênte.
'''Sommerdiek''' is 't groôste durp van [[Goeree-Overflakkee]]. D'r weune circa 7.400 inweuners. Het durp is an [[Menheerse]] vast'egroeid.
 
==Dialect==
 
De leste tied dienk ik wel us trug aan die leste jaeren en van de week zat ik te dienken over die kofje mit melk, in toen wist ik het aneens.
Wiele hadde zeumerhuusjes in [[Ouwdurp]], t’eerste huusje dat was in het Jonkersteebos in [[1954|’54.]]. Een lapje grond kostte haest niks. M’n Opa, dat was een aannemer, die had een directiekeete over, dus dat wier het huusje. In van ’t Rampenfonds hadden men bedden en dekens genog. Dus zo wier dat huusje ingetuugd.
 
Laeter in ’63 hadden m’n twee huusjes aan de Ouwe Nieuwelandse weg, das tussen Toppershoedje en het FlauweFlaauwe werk, op die haogte. ‘k Zae ’t mar voor de Ouddurpers hier. Niet op ‘t Prinsenhof mar langs de weg. Daer neffen was zo’n ouwerwets steetje. Een lapje luchte grond tussen drie van die hoagten, een huusje, een blommentuuntje, moestuun, en een geitje.
Breen hieten die mensen, Mina en Eeuwit, in de dochters hieten Krientje en Sjaan. Mar ze zeië geen Krientje, mar Krienie, die leste lettergreep most je inslikke. Dus mun leerden d’r ampersant oak wat ouddurps van. Goa je nae strange? zee Mina dan, ammen naer strand ginge. ’t Waere aerdige mensen, oaltied stonge ze klaer. Ammen ankwamme mit Paesen gieng mien moeder altied eerst naer Breen, die maensen pasten oak zo’n beetje op dat huusje in ze haelde d’r wat groente.
 
Vrouw Jongejan wijje kofje? was dan teerste wat r gevroge wier. Bejaet zei m’n moeder dan, das goed. Mar ze dee d’r wel een stuitje over voor ze ’t ophad, in toen mina pasjes de kaemer uutging trok ze een vies gezicht. Hoe langer het stoeng hoe dikker dat vel op die kofje wier. Want Geitemelk is toch weer oares as geweune melk.
Vrouw Jongejan wijje kofje? was dan teerste wat r gevroge wier.
Bejaet zei m’n moeder dan, das goed. Mar ze dee d’r wel een stuitje over voor ze ’t ophad, in toen mina pasjes de kaemer uutging trok ze een vies gezicht. Hoe langer het stoeng hoe dikker dat vel op die kofje wier. Want Geitemelk is toch weer oares as geweune melk.
Trug in t’huusje had ze ter nog over, ’t binnen aerdige mensen zee ze, in ik kan d’r nie van buuten om kofje te nemen, mar die mellek, ‘k mo d’r geweun van koake.
 
In zo is ze op d’r 50e jaer zwarte kofje gaen drinke.
 
Mar dat was ze vergete toen ze 95 wier.
 
==Zie ok==
 
[[Categorie:Plekke in Zuud-Olland]]
{{Navigatie Goeree Overflakkee}}
7.579

bewerkingen