Terneuzen (plekke): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Overkante (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 9:
Terneuzen lag oorspronk’luk in ‘t Assenederambacht en in 1572 wier’n ut Axelèrs, want ze wiere ongerdeel van ’t Axelerambacht. De veruûziêng van ’t eêne ambacht næ ’t ând’re viel bie die Terneuzenèrs nie in de ghoeie smæk. Dâttâ mæ tot [[1584]] was deê niks ter zæke. Dus vanaf die tied bestæt er â un vrieviêng tuss’n Terneuzen en [[Aksel]]. Dæ was toen â spræke van afghunst en rivaliteit tussen de twee plèkk’n. De stadsrechten van Terneuzen wiêr’n op 23 april 1584 verleênd deu [[Wullem van Oranje]] en op 24 augustus 1586 bevestigd deu Leicester.
In de Franse tied begong Napoleon mee de bouw van un hroôte marineaven bie De Griete. Toen wier de nieuwe batterie De [[Griete]] bie Terneuzen a vlug 'ebombardeerd deu Iengelse schepen. Kogel in 't kruutuus. Heên marineaven meer.
In de jaeren nae 1815 ist Kanaol van Gent nae Terneuzen 'egraeven. In dizze periode waere Nederland en Belhie nog ien land, 't Konienkriek der Verêende Nederlanden. Dit kanaol gaf een enorme douw voo de ontwikkelieng van de stad. In die tied eit Terneuzen ok as een van de leste steên van 'Olland stadsrech'n gekrege. In de jaeren nae de Twidde Wereldoôrlog kwam d'r een enorme industriaolisatie langs de kanaolzone op gang. Dow Chemical vestigende z'n eihe 'ier in de jaeren '60 en gaf vee werkhelegeneid. In die tied is ok 't kanaol verbreêd en is de nieuwe zeêsluus gebouwd. Voo die tied kwamme de schepen duchte langs 't centrum van de stad. Vee nieuwe weunwieken wiere gebouwd in die jaeren. Leater is de groei wat ofgezwakt. In de 21e eeuw wier de sprong gemikt over de [[Notense Kreke]], weer de nieuwe weunwiek [[Noten]] is gebouwd.
In de jaeren nae 1815 ist Kanaol van Gent nae Terneuzen 'egraeven. In dizze periode waere Nederland en Belhie nog ien land, 't Konienkriek der Verêende Nederlanden.
 
== Wijk'n ==