Palestijnse vluchteliengen: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Rehel 19:
 
==Araobische leiders kozen voor geweld==
De Palestijns-Araobische leiders bin vanof de vroege jaeren '20 gestart mee een nie oflaetende campagne om de Joodse nationale 'eropleving te vernietigen.
 
Deze campagne culmineerdekwam uut in een gewelddadigegewelddaodige pogingpohing om de VN-resolutie van 29 november 1947 tegen te houdenhouwen, waarinweerin werdwier opgeroepenopgeropen tot de oprichtingoprichtieng van tweetweê statenstaeten. HaddenHao dezedizze leiders en hunulder bondgenoten in de naburigenaoburige ArabischeAraobische landen de VN-resolutie aanvaardanvaerd, dan zou er geengon oorlog en zelfs ookok geengin vluchtelingenstroomvluchteliengen zijngewist geweestbinne.
Verre van het ongelukkige object te zijn van een roofzuchtige zionistische aanval, waren het de Palestijns-Arabische leiders die vanaf de vroege jaren 1920 – zeer tegen de wensen van hun eigen aanhangers – gestart zijn met een niet aflatende campagne om de Joodse nationale heropleving te vernietigen.
 
Deze campagne culmineerde in een gewelddadige poging om de VN-resolutie van 29 november 1947 tegen te houden, waarin werd opgeroepen tot de oprichting van twee staten. Hadden deze leiders en hun bondgenoten in de naburige Arabische landen de VN-resolutie aanvaard, dan zou er geen oorlog en zelfs ook geen vluchtelingenstroom zijn geweest.
 
Het simpele feit is dat de zionistische beweging altijd open heeft gestaan voor het bestaan in de toekomstige Joodse staat van een substantiële Arabische minderheid. Die zou op gelijke voet deelnemen “in alle sectoren van het openbare leven van het land.” De woorden zijn die van Ze’ev Jabotinsky, de grondlegger van die tak van het zionisme die aan de grondslag ligt van stichting van de huidige Likoed partij.