De Koewacht: verschil tussen versies

2.549 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
[[plaetje:Woonhuis - Koewacht - 20126283 - RCE.jpg|250px|rechts|thumb|Boerderieje bie De Koewacht in [[1966]]]]
[[plaetje:Koewacht - Fort Sint-Jacob 2.jpg|250px|rechts|thumb|Fort Sint Jaocob]]
'''Koewacht''' of '''De Koewacht''' is een durp in [[Zeêuws-Vlaonderen]], in de [[Terneuzen (gemeênte)|gemeênte Terneuzen]]. meeOp circa1 janoewaorie [[2012]] aar Koewacht 2.575 inwoners, 1.274 manne en 41.000301 inweunersvrouwe. Het durp is verdeeld in een Ollans en een Bels deel. Tot an de Eêste waereldoôrlog ging de bevolkieng uut het Ollanse deel nae kerk in België. De bevolkienge is, ongeweun vò Zeêland, in meerder'eid katholiek. Toe-a de Duusters de meête ofslote is een eihe kerke gebouwd. Smokkelen op grûte schaol, da word ier vroeger gedaon, mao dat waoren gêên Koewachtenèèrs.
 
Koewacht is ut sentrum van de vlaskultuur. In den zòòmer kregt 'et laandschap ier pragtig 'vlasblond aor'. Ruim de elft van de Nederlaandse vlasproduksie komt ier vaandaon. In museum 't vlasschuurke erleeft de geschiedenis van de vlasbewaarkieng in ut dekor van een traditionele Zeeuws-Vlaomse zwiengelstal. Koewacht eit een gezellig dorpscentrum mee een ambachtelijke middenstand. In het landschap in de omgeving van Koewacht bin nog restant'n van forten. Ze maken deel uit van de Staats-Spaanse Linies, cultuur'iestoriesje verdedigiengslienies uit de tagtigjarige oorlog.
Smokkelen op grûte schaol, da word ier vroeger gedaon, mao dat waoren gêên Koewachtenèèrs.
 
== Burgemeêsters van Koewacht ==
* 1938-1970 George C.E.M. Dierick
* 1970-hede Jordy L.F. Geijsels
 
==Vorzieninge==
* baankfiliaole
* basiesschool
* begraofplaots
* Bibliotheek
* braandweer
* bus'altes
* EHBO posten
* Feestruimte
* oreka
* Jeugdsoos
* Kerk
* kienderopvang
* peuterspeulzaol
* postkaantoor/ aogetschap
* rekreejaosiepark
* Speelgelegenheden
* Sportgelegenheden
* supermart
* vurgaoder- en obbyruimte
* vlasmuseum
* Winkels
* wijkkoördinator wijk- of kernvertegenwoordigieng
* woonwaogesentrum
* zwembad (òòpenlugt)
 
==Groen==
De Nuuwstraot en ut Kerkplein emme de status representaotief groen. Onder representaotief groen wor verstaon ut groen meej as funksie representaosie, ut dient as een soort visitekaortje naor de burger en de bezoeker. Di groen is terug te vinde in sentrumdele van de kerne. ut is over ut algemeen kleinschalig groen waorbij gebruik gemaokt wor van een oogwaordige beplaantiengskeuze meej vormbòòme, veul bloeiende soorte en eenjarige.
Ut sportpark aon de Beukenlaon et de status natuurlijk groen. Onder natuurluk groen wor verstaon ut groen meej een rekreejaotieve en/ of natuurlijke funksie. ut groen bestaot uit gròòtere een'ede en et royaole vakke. ut uiterluk van de bòòme, de beplaantieng en ut gras emme een meer natuurlijk karakter. ut gras mag oger zijn en de kruidengroei wor gestimuleerd. de beplaantieng bestaot uit in'eemse soorte. natuurlijk groen is terug te vinde in gròòte groeneen'ede zoals bevorbeeld langs de kreke en de bossaoges rondom sportvelde.
De begraofplaots et de status staandaord groen. De funktie van ut staandaord groen is meej naome aonkleding. aonkleding van de direkte woonomgeving van de bewòòners van de gemeente. ut is dan ook terug te vinde in den wijke (wòònen) en op bedrijventerreinen (waarken). staandaord groen is over ut algemeen wa grootschaliger e ut plaantmaoteriaol bestaot uit afwiesselend groene eesters en uitbundige bloeiers. de beplaantiengsvakke emme een robuuster uiterluk en een kultuurluk karakter.
 
==Links nae buuten ==
461

bewerkingen