Zeêuws-Vlaoms: verschil tussen versies

25 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''Zeêuws-Vlaoms''' is de noame vo de dialectndialect'n die gesprookngesprook'n wordn in westelik [[Zeêuws-Vlaonderen]]. Zêeuws-Vloandern ligt in eeen gebied dat ounderevigonderevig is an Vlaomse, Zêeuwse en Broabante invloed. Most de geschiedenisse anders verloopnverloop'n zyn, giengngieng'n de Zêeuws-Vlaomse dialectndialect'n verzekers wel meegedoan en an de processen die ‘t Vlams oundergoan et, want Zêeuws-Vloandern makte dêel uut van ‘t [[Vlaonderen (gewest)|groafschap Vloandern]], zowel bestierlik als socioal-economisch. Moa ‘t is anders verloopnverloop'n.
 
==Geschiedenisse==
De [[Tachtigjoarign Oorloge]] tusschnn [[Spanje]] en de protestantsche ‘rebelln’ wierd vor e grôot dêel uutgevochtn in ‘t't strategisch geleegn Zêeuws-Vloandern. ‘t Gebied gerakte hêlegans verwoest, de dykn wierdn deuregestookn en de bevolkienge was ip de vlucht. Binst ‘t [[Twoalfjoarig Bestand]] (1609-1621) begostn ze met de erbedykienge in West-Zêeuws-Vloandern en ‘t Land van [[Aksel]] en protestantsche boeren van de Zêeuwsche Eilandn wierdn angetrokkn vo ‘t gebied te erbevolkn. Ook protestantsche Vloamiengn, Woalen en [[Hugenoten]]. In ’t katholiek gebleevn Land van [[Ulst]] begost de erbedykienge moa achter de [[Vrede van Münster]] in [[1648]] en gebeurde de erbevolkienge surtout vanuut ‘t katholieke [[Woasland]]. Ook de oger geleegn centrale en ôostelike grensdorpn blêven katholiek.
 
==Taele==
De dialectn ten ôostn / ten zuudn van de grenze, dus ‘t Land van Ulst en een dêel grensplekkn, sluutn an by een Ôostelik-Vlams gebied (surtout van ‘t Woasland).
Echte Zêeuwse elementn zyn d’r nie vele. In da gebied ein de dialectn met een dêel Ôost-Vlamsche vernieuwiengn meegedoan. In de ôostelike grensdorpn klappn ze Woaslands. Typisch is de uutsproake “buuëm” vo “boom”. In ’t Land van Ulst zeggn ze ’t oudere “boeëm”.
Ook de centrale grensdorpn ([[Westdorpe]], [[Zuuddorpe ]], [[Overslag]]) zyn goed in ‘t Ôost-Vlams geïntegreerd. Een poar typisch westelik Ôost-Vlamsche vernieuwiengn zyn de ''i'' in ''vis'' en de ''u'' in ''put'' die lik in ‘t [[Meetjesland]] wordn uutgesprookn met een “naslag”.
Eede, [[Philippine]] en [[Sas]]-van-Gent zyn aparte gevalln. In Eede wordt er oungeveer
Maldegems geklapt: (“zistere” vo “zuster”, “baa” vo “balle”, “peu” vo “pyle”…). [[Philippine]] sprikt een geïsoleerd visschersdialect met dudelik minder (Ôost-)Vlamsche kenmerkn of d’ andere grensplekkn. Ook Sas-van-Gent is een taeleilandje: typisch zijn bv. “stuk”, “vuur” en “duur” lik in ‘t Algemêen Nederlands woa dat ’t in ’t Vlaoms en Zêeuws “stik”, “vier” en “diere” is.
sprikt een geïsoleerd visschersdialect met dudelik minder (Ôost-)Vlamsche kenmerkn of d’ andere grensplekkn. Ook Sas-van-Gent is een taeleilandje: typisch zijn bv. “stuk”, “vuur” en “duur” lik in ‘t Algemêen Nederlands woa dat ’t in ’t Vlams en Zêeuws “stik”, “vier” en “diere” is.
 
==Bronne==
7.579

bewerkingen