Frans Naerebout: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Overkante (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Overkante (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 5:
 
== Woestduyn ==
Naerebout wier geboren in een aerem vissersgezin en voer als visser en loôze voo de Zeêuwse kust. Um wier beroemd toe-a op [[24 juli|24 en 25 juli]] [[1779]] het fregatschip ''Woestduyn'' nie Vlissienge op een zandbank voer. Toe-a een reddingsvaertuug van de [[Vereenigde Oostindische Compagnie]] nie uut woe vaere deu de sturm, voer Naerebout mee um z'n broer Jacob en zes aore Vlissiengers nae de ''Woestduyn''. Mee gevaer voo eihen leve wisten ze 71 van de ruum 'onderd opvaerenden vant schip te redden, tot het opkommend tieje udder noodzaekte vromme te keren. De harde'arde wind wakkerde aanan tot een stormsturm en Naerebout hadhao grotegroôte moeite zijnz'n makkers te bewegen tottoet een tweedetwidde tocht. Toch voervoere menulder in de namiddag weernaemiddag uituut en wistwiste ookok de overgeblevenoverebleven zestien opvarendenopvaerenden veilig aanan wal te krijgenkriegen.
 
== AndereAore heldendaden'eldendaeden ==
In [[1781]] kreeg Naerebout een aanstelling van het rijkanstelling om loodsdienstenloôsdiensten te verrichten. In [[1783]] kwam hijum in dienst van de "Oostindischen Maatschappij ter Kamer Zeeland". In [[1788]] wist hijum het voorvoo de kust van [[Westkapelle (Nederland)|WestkapelleWaschappel]] in moeilijkheden verkerende schipde ''Zuiderburg'' te bereiken en naarnae [[Plymouth (Engeland)|Plymouth]] te loodsenloôzen. In [[1795]] brachtbrocht hij in een soortgelijk gevalum de ''Voorland'' buitengaatsbutengaets, maar moestmost toet totan [[KaapKaep de GoedeGoeie Hoop]] meevarenmeevaeren. In [[1804]] was hijum één van de loodsenloôsen die de vloot onderonger leiding van [[Carel Hendrik Ver Huell]] van [[Texel]] naar [[Boulogne-sur-Mer|Boulogne]] wist te brengenbriengen.
 
== 't Leste van z'n leêven ==
== Einde ==
VanafVanof 1804 ging het slecht metmee Naerebout. De economie was ingestortinestort en hijie kreeg geengin inkomeninkommen meer uit zijn reguliere werkzaamheden. MetMee ingang van [[1 maartmaerte]] [[1807]] werdwier hij echterum benoemd tot [[Vuurtorenwachter|lichtwachter]] van een nieuwe [[vuurtoren|vuurbaak]] in de [[OostOôst-Bevelandpolder]], ten noorden vanbie Goes. LaterLaeer werd hijum ookok nog [[havenmeester|haven-]] en sasmeesterhaevenmeêster van het [[Goese Sas]] bijbie [[Wilhelminadorp (Goes)|WilhelminadorpWulleminadurp]]. Vanaf 1814 ging het weer minder goed met hem, en kreeg hij van diverse kanten financiële ondersteuning, onder andere van het [[Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen|Zeeuwsch Genootschap]]. Op [[31 oktober]] [[1816]] werd hij benoemd tot Broeder in de [[Orde van de Nederlandse Leeuw]], hetgeen hem ook weer een toelage opleverde.
 
Naerebout werdwier op [[3 september]] [[1818]] begravenbegraeven in de GroteGroôte of Maria Magdalena KerkKerke in Goes. De begrafenisbegraefenis werdwier verzorgdverzurgd doordeu het Goese departement van de [[Maatschappij tot Nut van 't Algemeen]] en ging metmee veelvee eerbetoon gepaardgepaerd.
 
== NagedachtenisNaegedachtenis ==
In de [[GroteGrôte of Maria MagdalenakerkMagdalenakerke]] in Goes herinneren'erinneren tweetweê stenen aanan Naerebout. AanAn de noordzijde van de preekkerknoordkante ligt het graf metmee de [[grafsteen]]grafsteên, waaropweerop de tekst "Hier rust Frans Naerebout" en het koperen plaatjeplaetje van de doodskistdoôdskist waaropweerop staatstit "Frans Naerebout, overleden den 29 augustus 1818, oud 70 jaren". Aan de zuidzijde vanAn de preekkerkzuudkante is laterlaeter nog een gedenksteengedenksteên opgericht doordeu het Goese departement van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen.
 
Op [[9 augustusauhustus]] [[1919]] werdwier op de hoek'oek van Boulevard Bankert en de Coosje Buskenstraat in VlissingenVlissienge een [[zandsteen|zandstenen]] [[standbeeld]] voorzandsteên hemstandbeêld onthuld, vervaardigdvervaerdigd doordeu [[Gerard van Lom|A.G. van Lom]]. In november 1944 werdwier het't bijzwaer oorlogshandelingen zwaar beschadigdbeschaedigd. Op [[5 juli]] [[1952]] werdwier op het [[Jacobus Bellamy|Bellamy]]park in VlissingenVlissienge een nieuw standbeeldstandbeêld onthuld (afgebeeld), vervaardigd door [[Philip ten Klooster]]ontuld. Op de sokkel staatstit: "Frans Naerebout 1748-1818 / Moedig redder van schipbreukelingen / onverschrokken loods / Woestduyn 1779 / Zuiderburg 1788 / Voorland 1795". Omdat het beeld regelmatig moest wijken voor evenementen liet de gemeente het beeld verplaatsen naar een rustiger locatie. Nadat het op 3 mei 2007 voor de laatste keer werd opgetakeld om plaats te maken voor het Vlissingse [[Bevrijdingsfestival]], werd het op 25 juni 2007 herplaatst op het bolwerk De Leugenaar aan Boulevard De Ruyter.
 
Op 29 augustusauhustus 2005 is aanan het't Goese Sas, vlakbijnaebie de plaatsplekke waarweer Naerebout jarenlangjaerenlang lichtwachter was, een nieuw monument onthuldontuld. Het is een ronde steensteên waarinweerin staatstit gegraveerdgegraoveerd: "Dat immer hoog in eere houdt den onverschrokken Naerebout", een citaatcitaot uituut het [[ZeeuwsZeêuws volkslied]].
 
==Externe verwieziengen==