't Hôôd: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robbot (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 1:
't Hôôd '''(Nederlands Goedereede-Havenhoofd)''' is een klein durp in de gemêênte Goeree op [[Goeree Overflakkee]]. 't Hôôd lei zo'n twêê kilometer van de stad [[Goeree]] vandaen an 't ende van et haevenkanaal tegen de duun'n an.
 
==Ontstôôwen in geschiedenis==
Deurdat de haevene van Goeree steeds vaorder van zêê of kwam te liggene binne ze in de 19e eeuwe begonne mi 't bouwen van huuzen an 't ende van het haevenkanaal. Vooral vissers, die duchte bie d'r waerrek woue weune, deeje da. De vissers liete d'r schepen deer naemelijk ligge as ze thuus wazze. Langzaemerand is et uutegroeid tot een durpie. Nog steeds weune d'r veel vissers in kottereigenaers op 't Hôôd.
 
In d'n [[Twêêden Wereldoorlog]] is 't durpie helemaele esloopt vanwege de anleg van de [[Atlantikwall]] zoas de Duusters dat noemende. Dat heit diep inegrepe in de gemêênschap. Nae d'n oorlog is 't durp weer opebouwd. De haevene van 't Hôôd heitis eennoe eigeofesloote schoole,van dezêê Christelijkedeur lêêgerede schooleanleg Eben-Haezer,van weerde oak[[deltawaereken]] veelrond kinders1970. uutSchepen dekunne stadd'r Goereenoe naernie toemeer goakomme.
 
==Vandaeg den dag==
De durpsstructuur is echt die van een durp in niejt die van een gehucht. De huuzen bin vrie duchte op mekoare ebouwd in in de Blaeuwe Distelstraete stoa een antal huurhuizen. D'r bin vuuf straeten in 't durp, naemelijk Haeveneind, 't Diekje, Brêênstraete, Blaeuwe Distelstraete in 't Duunroosplein. Bie mekoare bin d'r 114 huuzen in dat bluuft etzelfde want d'r geldt een bouwstop. De leste jaeren is de discussie over wel of gin nieuwbouw wel weer de kop op estoke.
 
't Hôôd heit een eige schoole, de Christelijke lêêgere schoole 'Eben-Haezer', weer oak veel kinders uut de stad Goeree naer toe goa. Normaal gesproke doewe ze dat op de fiets mar in 't verlejen ist oak wel voor ekomme dat de Goereese kinders in de wintere op de schaessen naer schoole ginge, in vromme.
De haevene van 't Hôôd is ofesloote van zêê deur de anleg van de [[deltawaereken]] rond 1970. Schepen kunne d'r noe nie meer komme. De haevene wor nie meer gebruukt, behalve de keren dat et gebruukt is voor 't tobbedansen op sommige fêêstdaegen. An de haevene stoat een klein standbeeld van een visserman mi een mande onger z'n aerrem as een symbool voor 't Hôôd.
 
De haevene vanwor 'tzôôas Hôôd is ofesloote van zêê deur de anleg van de [[deltawaereken]] rond 1970. Schepen kunne d'r noe nie meer komme. De haevene worezeid nie meer gebruukt, behalve de keren dat et gebruukt is voor 't tobbedansen op sommige fêêstdaegen. An de haevene stoat een klein standbeeld van een visserman mi een mande onger z'n aerrem as een symbool voor 't Hôôd. Nog steeds weune d'r veel vissers in kottereigenaers op 't Hôôd.
 
[[en:Havenhoofd]]