Provinciaole Stoômboôtdiensten in Zeêland: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Overkante (Overleg | biedraegen)
Overkante (Overleg | biedraegen)
Rehel 92:
 
== Tarieven ==
VoorVo de overtocht metmee één van de PSD-boten gold een tarief per voertuig en per persoonpersoôn. In het zomerseizoenzeumerseizoen goldenwaere hogereoôgere tarieven. InwonersInweuners van [[ZeeuwsZeêuws-Vlaanderen (regio)|Zeeuws-VlaanderenVlaonderen]] konden tegen betaling van jaarlijkse [[leges]] een stamkaart op naam krijgen waarmee zij zelf zonder kosten, en de autokonne tegentehen een gereduceerd tarief overgezetoverezet werdenworren.
 
Kort nanae de [[TweedeTwidde WereldoorlogWereldoôrlog]] werdwier het vervoeroverzetten kostelooskosteloôs gemaaktemikt, maarmaa in 1950 werdenwas dat al weer tarieven ingevoerdover. Dit leiddewas onderanleiding hetvo motto: "[[vrije veren]]" tot grotegroôte protesten vanuitvanuut ZeeuwsZeêuws-Vlaanderen. DeVlaonderen, tarievenmae blevendat echterielp gehandhaafdniks.
 
Behun jaeren '90 was 't overzetten gratis vo voethangers. Dit gaf vooral op de lijn Vlissienge - Bresjes vee dagjeslui die de overtoch as een mini-cruise zagge. Toe ist mae wee vrom'edraoit.
Gedurende een aantal jaren (begin jaren 1990) was de overtocht voor voetgangers en ander langzaam verkeer volledig kosteloos gemaakt. Dit leverde met name op de lijn Vlissingen-Breskens in het zomerseizoen tot zoveel aandacht dat de maatregel weer teruggedraaid moest worden. Veel toeristen zagen de overtocht als een gratis mini-cruise en verlieten de boot bij aankomst aan "de overkant" niet, maar bleven aan boord voor de terugreis. Ook vanuit veiligheidsoogpunt leverde deze drukte een niet-wenselijke situatie op.
 
De tarieven voor een overtocht gingen in de laatste jaren van bestaan van de PSD fors omhoog. Ter indicatie van het tarief; in 2002 (het laatste volledige jaar) kostte een enkele overtocht van een personenauto €6,60 in het winter- en €9,10 in het zomerseizoen. Met een [[abonnement]] (via een systeem met waardekaarten) waren de kosten in het lage tarief €2,70, en voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen €2,22.
 
== Opheffing ==