Futen: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tamatauenga (Overleg | biedraegen)
k spellieng
Tamatauenga (Overleg | biedraegen)
k spellieng
Rehel 13:
 
==Futen==
De orde van de futen (Podicipediformes) besti mè uut 1 femielje, die van de Podicipedidae. Futen zien waeterveugels die an leven in meer'n en plassen. Op 't land zien ze vrie onandig, omda'n de pôotenpoôten zich an den achterkant van 't lichaem bevin'n. Deze pôotenpoôten worn hebruukt om te stuur'n bie 't zwemmen. Futen duuken vâakvaâk om an der eetn te komm'n. Futen èn verheleken mie are veugels een lange nikke en een vrie korte stèrt. Ze èn helobde pôten en bouwen een nist van planten, dat a mistal drief. Futen eetn vernaemelijk vis en are waeterbêestjeswaeterbeêstjes. In de winter wissel'n ze van veer'nklêednkleêd en worn ze mistal vrie sober ekleurd in plekke van contrastrieke. Ut [[baltshedrag]] van futen bevat vâakvaâk prachtihe [[dansen]], wibie sommihe sôortensoôrten, zoas de fuut, mekâarmekaâr waeterplanten anbied'n. De jongen worn deur de ouwers op de rik vervoerd, toe'edekt deur de vleuhels. Ok bie't duuken bluuven de jongen op de rik zitt'n.
 
==Futen in Nederland==
Der zien zes sôortensoôrten futen die an ooit in [[Nederland]] zien waerenomen, wivan an der vuuve alhemêenalhemeên zien. De dikbekfuut iervan is mè twi kêer in Nederland waerenomen, deze sôortsoôrt kom nurmâalnurmaâl hesproken ok allin mè in Amerika voe. Dit zien de zes futen:
* [[Fuut]] (Podiceps cristatus)
* [[RôodalsfuutRoôdalsfuut]] (Podiceps grisegena)
* [[HeôordeHeoôrde fuut]] (Podiceps nigricollis)
* [[Kuufduuker]] (Podiceps auritus)
* [[Dodaars]] (Tachybaptus ruficollis)
* [[Dikbekfuut]] (Podilymbus podiceps)
 
==IndêeliengIndeêlieng==
*Orde Podicipediformes
*Femielje Podicipedidae
Rehel 34:
**[[Fuut]] (Podiceps cristatus)
**[[Patahonische fuut]] (Podiceps gallardoi)
**[[RôodalsfuutRoôdalsfuut]] (Podiceps grisegena)
**[[HrôoteHroôte fuut]] (Podiceps major)
**[[HeôordeHeoôrde fuut]] (Podiceps nigricollis)
**[[Zilverfuut]] (Podiceps occipitalis)
**[[Punafuut]] (Podiceps taczanowskii)
Rehel 56:
 
==Uutesturven==
Van de Andesfuut (Podiceps andinus), een veugel die a leven in Lake Tota (SpâansSpaâns: Laguna de Tota) op 3000 m ôogteoôgte in de ôostelijkeoôstelijke Andes van [[Colombia]], wor anenomen da ten is uutesturven. Van de Atitlánfuut, die a leef in 't [[Atitlánmeer]] in [[Guatemala]], wor ok anenomen dat 'n is uutesturven. De Atitlánfuut is sins 1990 nie mi wèrenomen.
 
[[be:Паганкавыя]]