Zaomslag: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Overkante (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Overkante (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 5:
'''Zaomslag''' (in Zeêland boven de [[Onte]] zehh'n ze '''Zaemslag''') is een durp in de gemeênte [[Terneuzen]]. Het ao 2856 inweuners in [[2009]]. Toet an april 1970 was Zaomslag een eihe gemeênte. Zaomslag ôr bie ons in de buurte "het durp" henoemd. D'inwoners êt'n 'stropielekkers'. Ze ôr'n stropielekkers henoemd, omdat-er ooit een stropiekarre achterover hekipt was in 't durp. De mens'n uut Zaamslag die achter de karre liep'n zouen de stropie die op straote helop'n was, opgelekt ên van de straote. Vandaar udder naam.
 
==Geschiedenisse==
Nao de drooglegging van de Zaamslagpolders rond 1650 waren de resten van de Tempel nog goed te zien. Zo spreekt Van der Baan, een schoolmeester uit de 19de eeuw, over een verhoging in het landschap, fundamenten en palen waarop de brug gelegen had. "Het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden", van [[A.J. van der Aa]] (1851) vermeldt:
{{citaat|Een stuk lands, hetwelk nog den naam draagt van de Groote en Kleine Tempel (...) wijst door zijne hoogte de plaats aan waar het kasteel gestaan heeft, hetwelk door Prins [[Maurits van Oranje|MAURITS]], in 1586, op de Spanjaarden veroverd en daarna onder den vloed bedolven werd. Bij het opgraven heeft men onderaardsche kelders ontdekt en aldaar muntspeciën gevonden, hetwelk soms nog plaats heeft bij het ploegen, en waaruit de oudheid van het gebouw gebleken is. Trouwens hier bestond vroeger eene commanderie van de Maltheser-Ridders, hetwelk oorspronkelijk een preceptorie van de Tempelheren was, zijnde de landerijen, ter opbouw van den zoogenaamden Heiligen Tempel van Zaamslag in 1282, gegeven door de Heer GERARD VAN DER MAELSTEDE, ridder.}}
Tiejens d'n [[Tachentigjaorige Oôrlog]] kwam Terneuzen in [[1583]] in han'n van de [[Spanje|Spanjaor'n]]. 'Ierna wier Zaomslag in brand 'estoken. An de brand van [[3 feberwari]] [[1584]] 'erinnert nog een vesje:
:''"Anno vijftienhondert tagtig en viere''