Noorwegen: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
EmausBot (Overleg | biedraegen)
k r2.7.2+) (Robot: toegevoegd: roa-rup:Norveghia
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 23:
}}
 
'''Noorwegen''' is ìn van de Scandinavische lan'n in [[Noôrd-Europa]]. Ut land eet officieel ''Kongeriket Norge'' en de oôdstad van Noorwegen is [[Oslo]]. Are belangrieke steeden zien Trondheim, [[Bergen (Noorwegen)|Bergen]], Stavanger en [[Kristiansand]]. Noorwegen lig an de oôskant tehen Scandinavie en wor in t zuudn begrensd deur 't Skagerrak. In t noôrn en wessen grens tut an de Noordzeê, den Atlantische Oceaan en de Noordelijken Ieszeê. Op 't land grens Noorwegen an [[Zweden]], [[Finland]] en [[Rusland]]. Voe de kust van Noorwegen lihhen de [[Lofoten]], een eilan'nhroep en oengeveer 650 kilemeter in 't noorn lig [[Spitsberhen]]. Noorwegen is 10x zo hroôt as Nederland, van noord ni zuid is den afstand 1800 kilemeter. Mè 't land is echter mè smal.
 
== Lanschapp'n en Heohrafie ==
Rehel 56:
|}
 
Noorwegen aj in 2007 4.627.926 inweuners, mie naeme in de regio's Oslo en Akershus steeg 't inweunertal snel. 't Hroste deêl van de bevolkieng is geconcentreerd an de kust in zuudn en de valleien in t zuudn. Ier lihhen ok de hroste steden as Oslo, [[Bergen (Noorwegen)|Bergen]], [[Drammen]], [[Kristiansand]] en [[Stavanger]]. In 't noorn lihhen steedn as [[Hammerfest]], [[Narvik]], [[Tromsø]] en [[Bodø]]. De miste inweuners zien Noren, mè in t noôrn zien drd'r ok de [[Samen]] en de [[Kvenen]], un Finse mindereidshroep.
 
== Hodsdienst ==
Rehel 62:
 
== Tael ==
De mirdereidmeerdereid van de Noren spreek [[Noors]], mâ dineffen spreek de Samische mindereid, de Lappen, het Samisch en de Kvenen nibie de Finse grens spreekn Kveens. Der zien twi varianten van ut Noors, ut [[Bokmål]] en ut [[Nynorsk]]. Het Bokmål ontspriengt uut ut [[Deens]] en ut Nynorsk is evurmt uut Noorse dialek'n.
 
== Nasjonale park'n ==