Menheerse: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Rehel 9:
De schorren die-an laeter de gemeênte Menheerse zouwe vurme wieren in de [[vuuftiende eêuwe]] droôggeleid. De grond van Sommerdiek in Menheerse wier in [[1465]] vò bediekienge uutgegeven. Sommelsdiek hoarde eêuwenlank bie [[Zeêland]], Menheerse was bezit van de heêren van [[Putten (Zuud-Olland)|Putten]]. De beide durpen ontwikkelde d'r eigen parallel en groeiden glad anmekaore.
 
Het is al haest honderd jaer geleeë, dadde de kofjekokers - in netuurlijk de ketellappers, de bakkers, de koks, de metroazen in de sloepebaezen - daer voor het leste in levenden lyve liepe. Men zalle mar hope, dat dat beeldje der nog lange zal stae. Der is zoa langzaem an nyt veul mear wat nog an de visserye van Meneerse herinnert. De Vissersstraete is oak al ofgebroke. De eanigste straetnaemen dy der nog wat mee te maeken haa, dat binnen de Verlyngde Vissersstraete in het Vissersdyk in in het nieuwe gedealte de Lynbaenstraete. Mar dy is gebouwd toen het mit de lynbaene al ofgeloape was. Jae, in dan hei je netuurlijk nog het Prikgat. Prikgat, dat was een soortement van vyver, zou je kenne zage. Dy leit neffen de Stoofkreke, waer dy oender an den Ouwen Dyk in de kreke naer de Vlygers uutkomt, net verby Concordia. Prikken bin vissen. Er zijn beekprikken, rivierprikken en zeeprikken." "Dat weet joe goed! Nou, naer dy vissen, dy gebruukt wiere as aes by de beugvisserye, daer hietende het Prikgat naer; in dyn hoek waer dat lei, dy noeme ze noe nog zoa. Dy vissen wiere in dat prikgat bewaerd, totdadde ze an boord gebrocht wiere. De sloepen kwamme toen mar twea kear in 't jaer mear naer Meneerse, om een goeie beurte te krygen. Zoalange as de sloepe nog nyt in volle zea was, most de kofjekoker in het waeter van den bak mit prikken bluve roere. Dy prikken zoge der eige vast an de kante, in in stilstaend waeter krege ze nyt genog zuurstof. Dan gynge ze doad in dan had je der niks mear an. Op zea schommelende de sloepe genog om dat waeter in beweging te houwen. Dat roeren was een beetje een onnoazel karweitje, mar het was wel noadig. In zoa kwamme ze an het gezegde: "je mot de prikken in leve houwe", as je de moed derin most houwe in most anpakke.
 
In [[1966]] wiere de gemeênten Nieuwe Tonge, Sommelsdiek en Stad an 't Haeringvliet bie Menheerse gevoegd. Van eên gemeênte Goeree-Overflakkee iskwam 't nogin nie gekomme2013.
 
==Ouwe visserstermen uut Menheerse==