Menheerse: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 4:
[[Plaetje:RM29750 Middelharnis - Ring 15 (foto 1).jpg|250px|thumb|Durpskerreke]]
[[Plaetje:RM29748 Middelharnis - Raadhuisstraat 1.jpg|250px|thumb|Raedhuus van Menheerse]]
'''Menheerse''' (Hollands '''Middelharnis''') is 'n [[durp]] en tot an 2012 een [[gemeênte]] in [[Zuud-Holland]], op [[GoereeGoereê-OverflakkeeOverflakkeê]], mee (1 augustus 2006) 17.753 inweuners en 'n oppervlakte van 86,79 km<sup>2</sup> (daervan 25,62 km<sup>2</sup> waeter). Buten 't durp Menheerse bestaet de ouwe gemeênte voarder nog uut de kernen [[Battenoord]], [[Nieuwe Tonge]], [[Sommerdiek]] in [[Stad an 't Haeriengvliet]]. Vanof 1 jannewari 2012 maekt Menheerse deel uut van gemeênte Goereê-Overflakkeê.
 
== Geschiedenisse ==
De schorren die-an laeter de gemeênte Menheerse zouwe vurme wieren in de [[vuuftiende eêuwe]] droôggeleid. De grond van Sommerdiek in Menheerse wier in [[1465]] vò bediekienge uutgegeven. Sommelsdiek hoarde eêuwenlank bie [[Zeêland]], Menheerse was bezit van de heêren van [[Putten (Zuud-Olland)|Putten]]. De beide durpen ontwikkelde d'r eigen parallel en groeiden glad anmekaore.
 
Het is al haest honderd jaer geleeë, dadde de kofjekokers - in netuurlijk de ketellappers, de bakkers, de koks, de metroazen in de sloepebaezen - daer voor het leste in levenden lyve liepe. Men zalle mar hope, dat dat beeldje der nog lange zal stae. Der is zoa langzaem an nyt veul mear wat nog an de visserye van Meneerse herinnert. De Vissersstraete is oak al ofgebroke. De eanigste straetnaemen dy der nog wat mee te maeken haa, dat binnen de Verlyngde Vissersstraete in het Vissersdyk in in het nieuwe gedealte de Lynbaenstraete. Mar dy is gebouwd toen het mit de lynbaene al ofgeloape was. Jae, in dan hei je netuurlijk nog het Prikgat.
 
In [[1966]] wiere de gemeênten Nieuwe Tonge, Sommelsdiek en Stad an 't Haeringvliet bie Menheerse gevoegd. Van eên gemeênte Goeree-Overflakkee is 't nog nie gekomme.
Regel 67 ⟶ 69:
 
== Lienk nae buten ==
* [http://www.middelharnis.nl Website van de ouwe gemeênte]
 
{{Navigatie Goeree Overflakkee}}
{{ProvincieZuud-Olland}}