Amsterdam: verschil tussen versies

222 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
[[Plaetje:Canals of Amsterdam - Jordaan area.jpg|thumb|Amsterdam]]
'''Amsterdam''' ([[Jiddisch]] ok wè '''Mokum''') is den offisjelen oôdstad van [[Nederland]]. ’t Is eên van de steeën in de [[Randstad]]. De stad leit in de provincie [[Noôrd-Olland]], an de [[mond]] van d'n [[Amstel]] en an 't [[IJ]]. De [[Amsterdamse aeven]] is via ’t [[Noôrdzeêkanaol]] verbonden mie de [[Noôrdzeê]]. In de Gouwe Eeuwe was Amsterdam ien van de belangriekste steden van de waereld.
 
Op 1 juli 2006 ao de gemeênte Amsterdam 741.623 inweuners (bron: CBS). De gemeênte is onderverdeêld in verschillende stadsdeêlen die-an weêr onderverdeêld bin in [[buurte]]n en [[wiek]]en.
Kenmerk'nd voe den Amsterdamse binn'nstad, zelfs voe 'n Nederlanse stad, zien de waeterwehen. Neffen 't [[Ie]] en den [[Amstel]], wiran a de stad zen naem te dank'n ei, zien der de Heêrnhracht, de Prinsehracht en de [[Keizershracht]], die an in een rienge om de ouste binn'nstad lihhen. De oôdhrachen worn wee mie dwarshrachen verbon'n. Vee mensen maekn een tochje deur de hrachen.
 
'n Aore bekende Amsterdamse plekke is d'n Dam, wiraon 't [[Paleis op de Dam]], de Nieuwe Kerke en [[Madame Tussaud]] staene, saemen mie 't momenemt voe de hevaln in de Twidde Waereldoôrlog. Aore bekende heboun zien de Beurs van Berlahe en de vele hrachenuzen. Ok 'n in 't oôhe spriengend hebouw is den [[Amsterdam Arena]], tuushaevene van [[Ajax]]. In de jaeren '70 is Amsterdam-Zuudoôst 'ebouwd. Ier stô vee gallerieflats, aol worre die de leste jaeren wel vervange deur geweune huuzen.
 
==Lieste mee burgemeêsters==
{| class="prettytable vatop"
!tied!!naem burgemeêster!!stroôming!!opmerkienge
Anonieme gebruiker