Inundaotie van Walchren: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Rehel 10:
Op 3 oktober 1944 om tweê uur 'smiddegs viel de [[Royal Air Force|RAF]] de diek bij [[Wasschappel]] an, naedat een dag tevoren de bevolkieng was 'ewaarschoewd mee pamflett'n. Dizze waere of'eworpen bove Walchren en [[Zuud-Beveland]], mar de tekst was zoô cryptisch dat ze pas begrepen wiere nae de hebeurtenissen. Behalve dat er een bresse van zo'n 30 meter ontstong (die laeter door erosie groeiende toet 125 meter), wier bie dit bombardement ok het dorp Wasschappel verwoest, weerbie 158 man omkwamme.
 
Het resultaatresultaot van het eersteeêrste luchtbombardement was onvoldoendenie genoeg en op 7 oktober tussen 13.00 en 15.00 uur werdenwieren de dijkendieken bijbie [[Fort de Nolle]] in [[VlissingenVlissienge]] en bij [[RitthemRittem]] tussen [[Fort Zoutman (Zeeland)|Fort Zoutman]] en [[Fort Rammekens]] gebombardeerd'ebombardeerd. Op die laatsteleste plaatsplekke werdwier meteengelieke ala een bresbresse van 300 meter geslagen'eslogen, bijbie VlissingenVlissienge bleefbleeft het bijbie 50 meter. Hoewel het't waterwaeter nu wat sneller oprukteoprukkende, was hetwast nog nietnie genoeg en op 11 oktober werdwier ookok de dijkdiek tussen [[Ter Veere (stadplek)|Ter Veere]] en [[VrouwenpolderD'n polder]] op verschillendeverscheie plaatsenplekken vernieldverrinneweerd en op 17 oktober volgdevolgende nog een tweedetwidde bombardement bijbie WestkapelleWasschappel. Tot slot werdenwiere op 24 oktober de [[schutsluis|schutsluizen]]sluzen bijbie VlissingenVlissienge gebombardeerd'ebombardeerd waardoorwedeur het zeewaterzeêwaeter doordeu het [[KanaalKanaol doordeu WalcherenWalchren]] kon oprukken. Bij de bombardementen werden gewone bommen gebruikt maar ook tijdbommen die pas na enige tijd ontploften, soms tot laat in de avondoprukke. Plannen van de DuitsersDuutsers om nooddijkennoôddieken aanan te leggenleggenne ledenleë schipbreuk op de onwil van de bevolkingbevolkieng zichz'n eihe hiervoorhievoo in te latenlaeten schakelenschaekelene. EnkeleIenkele dagendaegen daarnadeerna heeftao de DuitseDuutse verdedigingverdedigieng zich in geïsoleerde hooggelegenhoôggelegen stellingen teruggetrokkenterug'etrokken.
 
De aanval begon op 1 november met het optrekken uit zee door Engelse en Canadese troepen naar Westkapelle en Vlissingen, terwijl Canadese en Schotse troepen, die eerder bij [[Hoedekenskerke]] en [[Baarland]] op [[Zuid-Beveland]] waren geland, de [[Sloedam]] optrokken. Bij Westkapelle lukte het op twee plaatsen om aan land te komen. Eén groep trok op richting [[Domburg (Nederland)|Domburg]], de andere richting Vlissingen. In Vlissingen duurde het enkele dagen om de stad te veroveren, geholpen door artilleriebombardementen vanaf schepen en uit Zeeuws-Vlaanderen. De Canadese troepen trokken van het oosten uit op in de richting Veere. Op 8 november is het Duitse leger op Walcheren verslagen. Nadat de Schelde ontdaan was van mijnen kon eind november naar Antwerpen gevaren worden. Op 16 december 1944 begonnen de Duitsers het [[Slag om de Ardennen|Ardennenoffensief]], manschappen en materieel dat de geallieerden nodig hadden om die aanval te weerstaan werden via Antwerpen aangevoerd.