Noorwegen: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Norway
Noorwegen
Rehel 1:
'''==Noorwegen'''==
----
'''Noorwegen'''
Noorwegen is ìn van de Scandinavische lan'n in Noord-Europa.Ut land eet officieel Kongeriket Norge en de ôodstad van Noorwegen is [[Oslo]]. Are belangrieke steeden zien Trondheim, Bergen, Stavanger en Kristiansand. Noorwegen lig an de ooskant tehen Scandinavie en wor in t zuudn begrensd deur 't Skagerrak. In t noorn en wessen grens tut an de Noordzêe, den Atlantische Oceaan en de Noordelijken Ieszêe. Op 't land grens Noorwegen an Zweden, Finland en Rusland. Voe de kust van Noorwegen lihhen de [[Lofoten]], een eilan'nhroep en oengeveer 650 kilemeter in 't noorn lig [[Svalbard]] (Spitsbergen). Noorwegen is 10x zo hrôot as Nederland, van noord ni zuid is den afstand 1800 kilemeter. Mè 't land is echter mè smal.
 
 
== Lanschapp'n en Heohrafie ==
----
Je kan Noorwegen indieln in 4 lanschapp'n. Ostlandet is t hebied bie de hroste bevolkiengsdichteid en de drukst bezochte vekansiehebieden. In dit hebied lihhen uitestrekte bossen. Vestlandet is 't hebied van de fjorden en de ohe mie sneeuw bedekte berrehen. Troendelag is 't minn van Noorwegen, un redeluk vlak en vruchtbaer hebied. Nordlandet besti uit berrehen, eilan'n en fjorden. Deur dit hebied lop ok de poolcirkel. In dit hebied weun'n ok de traditionele Samen, ok wè bekend as de Lappen. De fjorden in dit hebied kunn'n tientalle kilemeters in t land rieken. De versen is 't Sognefjord, dat a 204 kilemeter in t land riekt.
 
't Hroste dêel van Noorwegen wor bedekt deur t Scandinavisch Oohland. De ôogste bergen bevin'n zich tussen Oslo en Trondheim. Ier lihhen de [[Glittertind]] en de [[Galdhoepiggen]], die an bie 2500 meter de ôogste toppen zien. Tussen de fjorden vin je vaak de fjells, da sien onbeweunde rotsige ôogvlaktes. Ok is Noorwegen beroemd om zun uutestrekte gletsjerhebieden. t Hroste is de Jostedalsbreen, mie een oppervlak van 815 km2 t op in ni hroste van Europa. Noorwegen ei oengeveer 15.000 eilan'n, wivan der oengeveer 2.000 beweund worn.
 
 
== Provincies en inweuners==
----
Noorwegen besti uut nehentien provincies wivan an Oslo en Hordaland de dichs bevolkte zien. Ier even de provincies op un rijtje:
1 [[Østfold]] 11 [[Rogaland]]
Regel 26 ⟶ 21:
 
Noorwegen aj in 2007 4.627.926 inweuners, mie naeme in de regio's Oslo en Akershus steeg tinweunertal snel. T Hroste dêel van de bevolkieng is geconcentreerd an de kust in zuudn en de valleien in t zuudn. Ier lihhen ok de hroste steden as Oslo, Bergen, Drammen en Stavanger. In 't noorn lihhen steedn as [[Hammerfest]], Narvik, Tromsø en Bodø. De miste inweuners zien Noren, mè in t noorn zien dr ok de [[Samen]] en de [[Kvenen]], un Finse mindereidshroep.
 
 
== Hodsdienst ==
----
De staetskerke van Noorwegen is de Lutherse kerk, mè in Noorwegen is hewoon vrieheid van godsdienst dus bi j vrie om jen eihen hodsdienst te belijen. De konieng zelluf benoem de bisschoppen en are gêestelijken. Un strômieng die an in Noorwegen ontstaen is is die van de Noorse broeders.
 
 
== Tâal ==
----
De mirdereid van de Noren spreek Noors, mâ dineffen spreek de Samische mindereid, de Lappen, het Samisch en de Kvenen nibie de Finse grens spreekn Kveens. Der zien twi varianten van ut Noors, ut [[Bokmål]] en ut [[Nynorsk]]. Het Bokmål ontspriengt uut ut Deens en ut Nynorsk is evurmt uut Noorse dialek'n.
 
 
== Natuur ==
----
'''Nasjonale park'n'''
 
Ier èj un pèr nasjonale park'n op un rijtje:
 
*1 Blåfjella-Skjækerfjella
*2 Børgefjell
*3 Dovre
*4 Dovrefjell - Sunndalsfjella
*5 Femundsmarka
*6 Forollhogna
*7 Gutulia
*8 Hardangervidda
*9 [[Jostedalsbreen]]
*10 Jotunheimen
*11 Stabbursdalen
*12 Skarvan og Roltdalen
*13 Øvre Anárjohka
*14 Ånderdalen
*15 Øvre Pasvik
 
'''Fjorden'''
Ier ep je een rijtje mie ienkele bekende Noorse fjorden:
 
*1 [[Sognefjord]]
*2 [[Hardangerfjord]]
*3 Geirangerfjord
*4 Boknafjord
*5 Lysefjorden
*6 Nærøyfjord
*7 Boldafjord
*8 Trollfjord
*9 Trondheimfjord
*10 Varangerfjord
 
'''Nasjonale bêest'''