Zeêuws-Vlaoms: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  10 jaar geleden
k (r2.7.2) (Robot: toegevoegd: vls:Zêeuws-Vlams)
De [[Tachtigjoarign Oorloge]] tusschnn [[Spanje]] en de protestantsche ‘rebelln’ wierd vor e grôot dêel uutgevochtn in ‘t strategisch geleegn Zêeuws-Vloandern. ‘t Gebied gerakte hêlegans verwoest, de dykn wierdn deuregestookn en de bevolkienge was ip de vlucht. Binst ‘t [[Twoalfjoarig Bestand]] (1609-1621) begostn ze met de erbedykienge in West-Zêeuws-Vloandern en ‘t Land van [[Aksel]] en protestantsche boeren van de Zêeuwsche Eilandn wierdn angetrokkn vo ‘t gebied te erbevolkn. Ook protestantsche Vloamiengn, Woalen en [[Hugenoten]]. In ’t katholiek gebleevn Land van [[Ulst]] begost de erbedykienge moa achter de [[Vrede van Münster]] in [[1648]] en gebeurde de erbevolkienge surtout vanuut ‘t katholieke [[Woasland]]. Ook de oger geleegn centrale en ôostelike grensdorpn blêven katholiek.
 
==ToaleTaele==
‘t Dialect in ‘t Zêeuws-Vloandern van nu is dus 17de-êeuws. De dialectische grenze tusschn West-Zêeuws-Vloandern, ‘t Land van Aksel en de reste van Zêeuws-Vloandern, is ook een grenze ip ‘t gebied van de demografische ofkomst, de godsdienst en de nateurlike geografie.
 
===Nôord-West===
De dialectn ten nôordn / ten westn van die grenze ein an den êne kant oude ‘zuudwestelike’ eignschappn (“rype”, “kupe”, “booëm”, “steeën”), woadeure da z’ ip ‘t West-Vlams trekkn. An den andere kant is 't er ook Zêeuwsche beïnvloedienge (“noe” vo “nu” en “zeumer” vo “zomer”). West-Zêeuws-Vloandern en ‘t Land van Aksel zyn dus een dêel van ‘t grôot West-Vlams/Zêeuws complex. ’t Valt ook ip dat de katholieke mindereid in ’t gebied soms eigen klankn bewoard eit tegenover de protestantsche mêerdereid: “keuningk” (kath.) – “koning” (prot.); “vleeës” (kath.) – “vleis” (prot.).
West-Vlams trekkn. An den andere kant is 't er ook Zêeuwsche beïnvloedienge (“noe” vo “nu” en “zeumer” vo “zomer”). West-Zêeuws-Vloandern en ‘t Land van Aksel zyn dus een dêel van ‘t grôot West-Vlams/
Zêeuws complex. ’t Valt ook ip dat de katholieke mindereid in ’t gebied soms eigen klankn bewoard eit tegenover de protestantsche mêerdereid: “keuningk” (kath.) – “koning” (prot.); “vleeës” (kath.) – “vleis” (prot.).
 
===Zuud-Ôost===
7.579

bewerkingen