Utrecht (gemeênte): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Ouddorp (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 1:
{{wiu}}
[[Plaetje:Locatie_Utrecht.png|right|frame|Liggienge van Utrecht in Utrecht]]
'''Utrecht''' ([[Utrechts-Alblasserwaerds|Utrechts]]: ''Ut(e)reg'') is 'n [[stad]] en [[gemeênte]] in de [[Nederland]]se [[provincie]] [[Utrecht (provincie)|mee dezelfde naem]]. 't Is de [[oôdstad]] van de provincie en mee 288.732 inweuners (1 januaori 2007) de vierde stad van Nederland. 't Oppervlak bedraegt 99,32 km<sup>2</sup> (daevan 3,65 km<sup>2</sup> waeter). De gemeênte onderscheit gin aore durpskernen, mae de ouwe durpen [[Vleuten]], [[De Meern]] en [[Haarzuilens]] bin nog dudelik te erkennen.
Regel 5 ⟶ 4:
== Stadsfuncties ==
Utrecht is as vierde stad van groôt belang in zoôwel andel as industrie. Deu zien centraole liggienge is 't 'n vreêd belangriek verkeersknoôppunt mee 'n groôt station. De [[Universiteit Utrecht]] is mee meer as 20.000 studenten de groôtste van Nederland. Ok is Utrecht zetel van de kattelieke [[aertsbischop]]. Utrecht ei 'n primaire verzurgiengsfunctie vo eel de regio en wat minder ok vò 't eêle land: zoô is ier de Jaerbeuze gevestegd.
 
== Stadsgezicht ==
 
== Geschiedenisse ==
Utrecht is reeds deu de Romeinen esticht. Op en rond het huujege Domplein is de plekke weer de Romeinen rond 50 n.Chr. het castellum Traiectum van hout en aerde bouwende. Dit fort was ongerdeel van de verdedigingsgordel langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaemde limes.
 
In 690 stichtende de Angelsaksische zendelieng Willibrord binnen de verlaete grenspost Utrecht twee kerreken, weer laeter nog een dorden an wier toe'evoegd.
 
== Lienks nae buten ==