Wullem III van 'Olland: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Henk K (Overleg | biedraegen)
Nieuwe bladzie mee as inoud: {{Dynastie| | plaatje = 250px|Willem III de Goede | naam = Willem III | leven = 1287-1337 | functie = [[Lijst van gra...
(geen verschil)

Versie op 8 jul 2007 22:11

1287-1337
Gebore{{{gebore}}}
Gesturve{{{gesturve}}}
Vaoder{{{vaoder}}}
MoederPhilippine van Luxemburg
Graaf van Henegouwen
Periode1304-1337
Vòganger{{{vòganger2}}}
OpvolgerWillem II
Huis van Avesnes

Willem de Goede (1287Valenciennes, 7 juni 1337) was, van 1304 tot aan zijn dood, als Willem I graaf van Henegouwen, en als Willem III graaf van Holland en Zeeland.

Voordat hij zijn vader opvolgde nam hij als zeventienjarige deel aan de Slag bij Zierikzee in 1304 tegen het graafschap Vlaanderen.

Hij volgde zijn vader, graaf Jan II van Avesnes, op en zette de strijd met de Vlaamse erfvijanden met wisselende hevigheid voort tot de Vrede van Parijs (6 maart 1323), waarbij de graaf van Vlaanderen van alle leenheerschappij over Zeeland ten westen van de Schelde afzag. Inmiddels had hij zich weten op te werpen tot de feitelijke meester in het Sticht Utrecht, terwijl hij verder ging met zijn macht over Friesland uit te breiden.

Willem was legeraanvoerder van het Franse leger tijdens de Slag bij Kassel in 1328. Het Frans leger versloeg de Vlamingen onder Nicolaas Zannekin toen zij rebelleerden tegen hun graaf Lodewijk I van Nevers.

Onder de vorsten van de Nederlanden gold Willem als de meest invloedrijke bondgenoot, door huwelijksallianties of op andere wijze; zo wordt hij wel ‘de schoonvader van Europa’ genoemd. Lodewijk IV van Beieren, die zijn verkiezing tot Rooms-koning mede aan Willem te danken had, trad in 1324 in het huwelijk met diens dochter Margaretha, terwijl de jongere dochter Johanna aan de Gulikse troonopvolger werd uitgehuwelijkt. Edward III kon zich met zijn hulp van de Engelse troon meester maken en huwde zijn derde dochter, Philippa van Henegouwen.

Zelf was Willem op 19 mei 1305 gehuwd met Johanna van Valois, een zuster van de Franse koning Filips VI. Dit belette hem niet als vertegenwoordiger van de Engelse vorst op te treden bij pogingen om de vorsten in de Nederlanden tot een anti-Franse coalitie over te halen. Zijn streven naar pacificatie in het binnenland bezorgde hem bij latere geschiedschrijvers zijn bijnaam. Tijdens zijn regering werden de tresorie en de kanselarij doeltreffend ingericht, terwijl de effectiviteit van de grafelijke raad toenam.

Na Willems dood trad zijn weduwe Johanna in het klooster te Fontenelle, waar zij in 1352 overleed .

Kinderen