Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Henk K (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Guusb (Overleg | biedraegen)
Zeeuws is moeilijker dan je denkt
Rehel 6:
A je nog nie zoô goed Zeêuws praote en je wilk 't lere, dan zou ik zeie: kiekt rusteg effe rond. 'k È feitelik liever da je perbeert Zeêuws te schrieven dan da je mee stikken in 't Nederlands kom. [[Gebruker:Steinbach|Steinbach]] 11:01, 30 juni 2007 (UTC)
*'k zou 't fien vinde as ge de woordeliest zou willen anpasse en uutbreie, de meeste woorde had 'k al uut de tekste gevônje, dankie, [[Gebruker:Henk K|Henk K]] 21:34, 30 juni 2007 (UTC)
 
== Zeeuws is moeilijker dan je denkt ==
 
Hoi HenkK, om te beginnen: Welkom! Leuk dat je wat moois wilt maken van de Zeeuwse Wikipedia. Ik vind het ook leuk om te merken dat je via mij de weg hiernaartoe gevonden hebt.
 
Omdat je geen Zeeuws spreekt of schrijft communiceer ik maar in het Nederlands met je. Bovendien is ook mijn Zeeuws niet al te best, ook al ben ik er opgegroeid en heb ik Zeeuws sprekende vrienden. Dat geeft meteen aan dat goed Zeeuws moeilijker is dan je denkt. Bovendien zijn er veel verschillende varianten. Daardoor zijn losse woorden soms wel goed, maar in combinatie met elkaar is het meteen duidelijk dat iemand er maar een potje van maakt. Je woordenlijst zal je daarom wel een beetje helpen, maar niet al te veel.
 
Op dit moment zijn je experimenten voor iedereen zichtbaar en dat doet de Zeeuwse wiki ondanks jouw goede bedoelingen helaas geen goed. Het is toch al lastig om mensen hiervoor warm te krijgen - zoveel Zeeuwen zijn er niet - en als ze dan een puinhoop aantreffen dan werkt dat niet stimulerend om de encyclopedie vaker te raadplegen of mee te gaan helpen.
 
Ik adviseer je daarom nieuwe artikelen en sjablonen eerst in je eigen gebruikersruimte aan te maken. Via "Juust angepast" kunnen echte Zeeuwssprekenden ze dan terugvinden en zo nodig (waarschijnlijk wel) corrigeren. Ook kun je eventueel in 't Durpsuus melden dat er weer wat te bekijken is. Wanneer het goed is, melden we dat op je gebruikerspagina. Dan kun je zien hoe het wel kan en kun je bovendien zelf de door jou begonnen teksten in de Encyclopedie zetten. Ook is het verstandig om te beginnen met korte stukjes in plaats van heel lange verhalen. Bij Engels leren begin je ook met losse woordjes in plaats van met Shakespeare.
 
Het is niet de bedoeling om je hierdoor weg te jagen of boos te maken, maar wel om te zorgen dat jouw inzet echt effectief is voor het verbeteren van de Zeeuwse wiki. Je kunt blijven meehelpen en er komen toch geen half-Zeeuwse artikelen in de encyclopedie. Daar profiteren we dan allemaal van. Nogmaals, welkom en veel plezier hier. [[Gebruker:Guusb|Guusb]] 18:06, 4 juli 2007 (UTC)