Zeê: verschil tussen versies

22 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
k
robot Erbij: ga:Farraige; cosmetische veranderingen
k (robot Anders: mzn:دریو)
k (robot Erbij: ga:Farraige; cosmetische veranderingen)
Een zeê is nie direct een stik waeter wat a de mens zeê enoemd ei. Een zeê is in feite een hroôt oppervlak an waeter, altied zout, dat a in verbindieng sti mie een are zeê of een [[oceaon]]. Een zeê beoor altied tot een [[Continentaâl Plat]]. 't Verschil mie een oceaon is da een oceaon een eihen zeêstroôm ei en meer een zelfstandig heheêl is. De [[Kaspische Zeê]] en de [[Dooie Zeê]] zien dus hin zeeën, wan die zien omriengd deur land.
 
== Zeêstroômiengen ==
Waeter verplek zen eihen nie zomè willekeurig. Deur [[hetie]]ën, drukverschill'n en 't [[corioliseffect]] ontstaen bepaelde zeêstroômiengen. De anwezigeid van de zeêstroômiengen, is, net as buvobbeld de anwezigeid van berhen, een belangrieke factor voe 't [[klimaot]].
 
== Leven in zeê ==
In de zeê krioel 't et van 't leven, ok vee diersoôrten die an in zeê leven zien nog glad nie ontdekt. Op sommihe plekken in de [[diepzeê]] is nog nooit 1 mens ewist. Een van de bekenste mè ok bedreigste [[ecosysteem]]'n in de zeê zien de [[koraâlrif]]fen. Koraâlriffen vin je allin in ondiepe zeeën. Ze bestin uut [[koraâlpoliep]]en. Een aer ecosysteem zien de [[kelpwoud]]en. Dit zien hrôte wouden van [[kelp]], een [[bruunwier]]. In deze kelpwouden leven vee soôrten beêsten, zoas [[krabben]], [[pilk]] en [[wurme]]n.
 
== Zie ok ==
* [[Lieste van zeeën]]
 
[[fr:Mer]]
[[fur:Mâr]]
[[ga:Farraige]]
[[gan:海]]
[[gl:Mar]]
4.160

bewerkingen