Ouwelande: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Bistromatic (Overleg | biedraegen)
Nieuwe bladzie mee as inoud: Ouwelande is een klein durp en voormaelige gemêênte (tot 1970) in de gemêênte Bossele, in de Nederlandse provincie Zêêland. Het dorp ei 713 inwoners (2008). De he...
 
Bistromatic (Overleg | biedraegen)
Geen bewerkingssamenvatting
Rehel 1:
Ouwelande is een klein durp en voormaelige gemêêntegemeênte (tot 1970) in de gemêênte[[gemeênte Bossele]], in de Nederlandse provincie Zêêland[[Zeêland]]. Het dorp ei 713 inwoners (2008).
 
DeD'n heren van Baerland, hett naburigenaéburige dorp, hadden vroeger véé invloed in OudelandeOuwelande, zij legden belastingen en andere verplichtingen op.
 
De protestantse kerk van het dorp dateert uit de 15e eeuweêuw, de toren werd gebouwd omstreeksomstreêks 1400. De klokken zijn in de oorlog in beslag genomen, maar later teruggevonden en opnieuw geplaatst. Naast de kerk staat rond eenn kastanjeboom de "klapbanke", bankjes waarwaér dea den dorpsroddels wordenwiere uitgewisselduutgewisseld. Karakteristiek zijnbin de leilinden in de stratenstraoten rond de kerk.
 
ProtestantseTen kerkTen noordennoôrden van OudelandeOuwelande ligt het oude stationnetje van de stoomtrein Goes - Borsele[[Bossele]]. De dienst op deze toeristische spoorweg is echter al een aantal jaren beperkt tot Hoedekenskerke. Rond het dorp liggen fruitbomenvelden, met vooral appelbomen, en akkers.
 
In het dorp zijnbin geenhin verkeersbordenverkeêrsborden te vinden, op het maximum snelheidbord onder de plaatsnaam na. Ook het bordje dat de buurtschool aankondigt, is weggehaald. Net als de aanduidingen van doodlopende straten Dit is bewust gedaan om het aanzicht van het dorp te verfraaienverfraoien. Dit was een'n ideeideê van ded'n dorpsraaddorpsraed, die door de gemeente daarnadaerna is overgenomen. Tot nu toe blijktbliekt de opzet niet tot minder verkeersveiligheid te hebben geleid.