Filosofie: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
SieBot (Overleg | biedraegen)
k robot Erbij: te:తత్వము
MauritsBot (Overleg | biedraegen)
k robot Erbij: bo:མཚན་ཉིད་རིག་པ; cosmetische veranderingen
Rehel 2:
De '''filosofie''' of de wiesbeheerte is 't verlangen en 't streêven naer kennisse in [[wieseid]]. In 't [[Grieks]] is 't woord ''philosophia''; dit is 'n saemenstellinge van de woôrden voe ''liefde''/''vriendschap'' en ok voe ''wieseid''. Iemand die-a z'n eige ier mee bezig ouwt wordt 'n filosoof of 'n wiesgeer enoemd.
 
== Oôrsprong ==
De filosofie kom, zoan vee dienk'n, nie van de Grieken vandaene. De Griekse filosofie is uutèndelijk ontstaene uut de Ionische natuurfilosofen in [[Turkije]], die an op ulder burte wee beïnvloed wiern deur wiesheêrn uut [[Babel]]. Deurda [[Griekenland]] een bloei'nd andelsland an vee Griekse kolonissen der eihen evestigd in Turkije, wideur a in de handelssteeën een smeltkroes van culturen ontstoeng. Ierdeur maeken de Griekse andelaeren contact mie de Ionische natuurfilosofen, en zò wier de filosofie ok ni Griekenland ebrocht.
 
Rehel 9:
Natuur, [[ratio]] en [[ethiek]] waern de basisbehripp'n van de filosofie. Ze bezonn'n der eihen op de wil van de goden en oe die te hehoorzaem'n deur deur middel van der verstand de wil van de natuur te behriep'n en zo de goden te hehoorzaem'n en een helukkig leven te leien.
 
== Verschill'nde stroômieng'n ==
Binn'n de filosofie zien een oôp verschill'nde stroômieng'n te onderscheien. Ier een paer verschill'nde stroômieng'n binn'n de Griekse filosofie:
* [[Schole van Stoa]]
Rehel 16:
* [[Schole van Scepsis]]
 
== Invloedrieke filosofen ==
* [[Plato]]
* [[Aristoteles]]
Rehel 41:
[[bg:Философия]]
[[bn:দর্শন]]
[[bo:མཚན་ཉིད་རིག་པ]]
[[br:Prederouriezh]]
[[bs:Filozofija]]