Walchren: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Guusb (Overleg | biedraegen)
klein hrut
Guusb (Overleg | biedraegen)
nog meer klein hrut
Rehel 19:
 
====De Twêêde Wèreldoorlog====
Nae de [[landing in Normandië]] in juni [[1944]], snokten de [[geallieerden]] snel op richting de Nederlandse grens. In september werden de zûûdelijke provincies bevried, inclusief [[ZeeuwsZeêuws-VlaenderenVlaonderen]]. De mislukking van de "Operatie [[Market Garden]]" maekte voorlopig 'n einde an den opmars.
 
Ôk op Walchren heersten de Dûûtsers nog. Van hieruit beheersten ulder de toegangswegge toet de haevenstad [[Antwerpen]]. En 't geallieerde leger oa nen grôôte aanvoerhaeven nodig: de havens in [[Normandie]] waren te beperkt en te ver.
Rehel 27:
Om de toegangsweg nih Antwerpen open te stelle was ôk Walchren nodig. Maar de sterke Duitse verdediging maekte 'n landing hier 'n 'achelijke zaek. Dirrom werden op [[3 oktober]] de dieken van Walchren bie [[Waschappel]] gebombardeerd. Walchren kwam onder waeter te staen. Ondanks waarschuwingen aan de bevolking mej strooibiljetten op 2 oktober, vonden 180 inwoners van Wasschappel de dood. 600 van de 650 woonhuizen werden vernietigd.
 
Ôk de dieken bie [[VlissingenVlissienge]], [[Rittem]] en [[Veere]] werden gebombardeerd. Op 17 oktober werdwier [[Waschappel]] opnieuw bestookt om 't gat in de diek te vergrôôten en verdiepe. Op 1 november waeren de Duitsers tenslotte zodanig verzwakt, dat den Engelsen an land konden gae. Op 8 november was Walchren vrie.
 
====De Waetersnoôdramp====
Rehel 33:
 
====De Deltawerken====
De [[Veerse Gatdam]] uut [[1961]], 'n onderdeel van de Deltawerken, verbindt Walchren mejmee [[NòòrdNoord-Beveland]]. 't VroegerVroegere Veerse Gat heet tegenwoordigtegenweurdig 't [[Veerse Meer]] en is 'n populair waetersportgebied dat vee toeristen trekt.
 
De haven van de stad [[Ter Veere]] is deu den anleg van de Veerse Gatdam nie mii mej de zee verbonde, wi-deu de vissersvloot van Veere moest uutwieke. De kustlijn is echter deu de anleg van de dam anzienlijk verkort, wat het gevaer voh overstroming van Walcheren flink vermindert.
 
===Liggienk===
Walchren is 'n overwegend landelijk hebied. De twèè grôôtste plekken op't eiland bin [[VlissingenVlissienge]] en [[Middelburg (Zeeland)|Middelburg]], dizze steden vurme saemen 'n stads-ewest. Ten noorden van Middelburg leit 't historische stadje [[Ter Veere (plekke)|Ter Veere]] an't [[Veerse Meer]].
 
Walcheren eit drie gemeêntes te weten : [[Ter Veere (gemeênte)|Ter Veere]], [[Middelburg]] en [[Vlissienge]].
 
Het grôôtste durp van Walchren is [[Koukerke]], da ten noorden van Vlissienge en ten westen van Middelburg leit.
De hemeentegemeente Veere besteadbestae uut 13 durpen, wi onder: Aegte (Aagtekerke), Meles (Meliskerke), Bîkerke (Biggekerke), Grieps (Grijpskerke), en nog meer.
 
Walchren is een godsdienstege gemeente wan di bin veej kerken en tgroatste hedeelte van de durpen eindigt meej 'kerke'.