Walchren: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Guusb (Overleg | biedraegen)
k Versie 20085 van 82.176.82.168 (overleg) onedaen emikt.
Guusb (Overleg | biedraegen)
klein hrut
Rehel 19:
 
====De Twêêde Wèreldoorlog====
Nae de [[landing in Normandië]] in juni [[1944]], snokten de [[geallieerden]] snel op richting de Nederlandse grens. In september werden de zûûdelijke provincies bevried, inclusief [[Zeeuws-Vlaenderen]]. De mislukking van de "Operatie [[Market Garden]]" maekte voorlopig 'n einde an den opmars.
Ôk op Walchren heersten de Dûûtsers nog. Van hieruit beheersten ulder de toegangswegge toet de haevenstad [[Antwerpen]]. En 't geallieerde leger ô'n grôôte aanvoerhaeven nodig: de havens in [[Normandie]] waren te beperkt en te ver.
 
Ôk op Walchren heersten de Dûûtsers nog. Van hieruit beheersten ulder de toegangswegge toet de haevenstad [[Antwerpen]]. En 't geallieerde leger ô'noa nen grôôte aanvoerhaeven nodig: de havens in [[Normandie]] waren te beperkt en te ver.
Op [[24 oktober]] nam de Canadese 2e divisie nae zeer felle 'evechten de [[Kreekrakdam]]. De volgenden dag konde ulder 't plekje [[Rilland Bath]] bevrieden. De Schotse 52e Lowland Divisie landde op de zûûdkust van [[Zûûd-Beveland]]. Pas op [[30 oktober]] was geheel Zûûd-Beveland bevried.
 
Op [[24 oktober]] nam de Canadese 2e divisie nae zeer felle 'evechten de [[Kreekrakdam]]. De volgenden dag konde ulder 't plekje [[Rilland Bath]] bevrieden. De Schotse 52e Lowland Divisie landde op de zûûdkustzuudkust van [[ZûûdZuud-Beveland]]. Pas op [[30 oktober]] was geheel ZûûdZuud-Beveland bevried.
Om de toegangsweg nih Antwerpen open te stelle was ôk Walchren nodig. Maar de sterke Duitse verdediging maekte 'n landing hier 'n 'achelijke zaek. Dirrom werden op [[3 oktober]] de dieken van Walchren bie [[Wasschappel]] gebombardeerd. Walchren kwam onder waeter te staen. Ondanks waarschuwingen aan de bevolking mej strooibiljetten op 2 oktober, vonden 180 inwoners van Wasschappel de dood. 600 van de 650 woonhuizen werden vernietigd.
 
Om de toegangsweg nih Antwerpen open te stelle was ôk Walchren nodig. Maar de sterke Duitse verdediging maekte 'n landing hier 'n 'achelijke zaek. Dirrom werden op [[3 oktober]] de dieken van Walchren bie [[WasschappelWaschappel]] gebombardeerd. Walchren kwam onder waeter te staen. Ondanks waarschuwingen aan de bevolking mej strooibiljetten op 2 oktober, vonden 180 inwoners van Wasschappel de dood. 600 van de 650 woonhuizen werden vernietigd.
Ôk de dieken bie [[Vlissingen]] en [[Veere]] werden gebombardeerd. Op 17 oktober werd [[Wasschappel]] opnieuw bestookt om 't gat in de diek te vergrôôten en verdiepe. Op 1 november waeren de Duitsers tenslotte zodanig verzwakt, dat den Engelsen an land konden gae. Op 8 november was Walchren vrie.
 
Ôk de dieken bie [[Vlissingen]] en [[Veere]] werden gebombardeerd. Op 17 oktober werd [[WasschappelWaschappel]] opnieuw bestookt om 't gat in de diek te vergrôôten en verdiepe. Op 1 november waeren de Duitsers tenslotte zodanig verzwakt, dat den Engelsen an land konden gae. Op 8 november was Walchren vrie.
 
====De Waetersnoôdramp====
Regel 39 ⟶ 40:
Walchren is 'n overwegend landelijk hebied. De twèè grôôtste plekken op't eiland bin [[Vlissingen]] en [[Middelburg (Zeeland)|Middelburg]], dizze steden vurme saemen 'n stads-ewest. Ten noorden van Middelburg leit 't historische stadje [[Ter Veere (plekke)|Ter Veere]] an't [[Veerse Meer]].
 
Walcheren eit drie gemeêntes te weten : [[Ter Veere (gemeênte)|Ter Veere]], [[Middelburg]] en [[VlissingenVlissienge]].
 
Het grôôtste durp van Walchren is [[Koukerke]], da ten westennoorden van VlissingenVlissienge en ten westen van Middelburg leit.
De hemeente Veere bestead uut 13 durpen, wi onder: Aegte (Aagtekerke), Meles (Meliskerke), Bîkerke (Biggekerke), Grieps (Grijpskerke), en nog meer.
 
Walchren is een godsdienstege gemeente wan di bin veej kerken en tgroatste hedeelte van de durpen eindigt meej 'kerke'.
Walchren telt diverse badplekken, wi-van [[Domburg]] de bekendste is. Andere badplekken bin: [[Zoetelande]], [[WasschappelWaschappel]], [[Oôskappel]] en [[DeD'n Polder|Vrouwe-Polder]].
{{ProvincieZeêland}}
[[Categorie:Streek in Zeêland]]