Walchren: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Guusb (Overleg | biedraegen)
k Versie 20085 van 82.176.82.168 (overleg) onedaen emikt.
Rehel 20:
====De Twêêde Wèreldoorlog====
Nae de [[landing in Normandië]] in juni [[1944]], snokten de [[geallieerden]] snel op richting de Nederlandse grens. In september werden de zûûdelijke provincies bevried, inclusief [[Zeeuws-Vlaenderen]]. De mislukking van de "Operatie [[Market Garden]]" maekte voorlopig 'n einde an den opmars.
Ôk op Walchren heersten de Dûûtsers nog. Van hieruit beheersten ulder de toegangswegge totoet dunde haevenstad [[Antwerpen]]. En 't geallieerde leger ô'n grôôte aanvoerhaeven nodig: de havens in [[Normandie]] waren te beperkt en te ver.
 
Op [[24 oktober]] nam de Canadese 2e divisie nae zeer felle 'evechten de [[Kreekrakdam]]. De volgenden dag konde ulder 't plekje [[Rilland Bath]] bevrieden. De Schotse 52e Lowland Divisie landde op de zûûdkust van [[Zûûd-Beveland]]. Pas op [[30 oktober]] was geheel Zûûd-Beveland bevried.
 
Om de toegangsweg nih Antwerpen open te stelle was ôk Walchren nodig. Maar de sterke Duitse verdediging maekte 'n landing hier 'n 'achelijke zaek. Dirrom werden op [[3 oktober]] de dieken van Walchren bie [[WesschappelWasschappel]] gebombardeerd. Walchren kwam onder waeter te staen. Ondanks waarschuwingen aan de bevolking mej strooibiljetten op 2 oktober, vonden 180 inwoners van Wasschappel de dood. 600 van de 650 woonhuizen werden vernietigd.
 
Ôk de dieken bie [[Vlissingen]] en [[Veere]] werden gebombardeerd. Op 17 oktober werd [[WesschappelWasschappel]] opnieuw bestookt om 't gat in de diek te vergrôôten en verdiepe. Op 1 november waeren de Duitsers tenslotte zodanig verzwakt, dat uanden Engelsen an land konden gae. Op 8 november was Walchren vrie.
 
====De Waetersnoôdramp====