Futen: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tamatauenga (Overleg | biedraegen)
k Wiezigingen deur Scottishmain in your bedroom? (Overleg) teruggedraoid nae de lèste versie van Niels-Jan Dek
Tamatauenga (Overleg | biedraegen)
Futen
Rehel 9:
{{Taxobox_end}}
 
De orde van de '''futen''' (''Podicipediformes'') besti mè uut 1 [[femielje (taxonomie)|femielje]], die van de ''Podicipedidae''. Futen zien [[waeterveugels]] die an leven in meer'n en plassen. Op 't land zien ze vrie onandig, omda'n de poôten zich an den achterkant van 't lichaem bevin'n. Deze poôten worn hebruukt om te stuur'n bie 't zwemmen. Futen duken vaok om an der eetn te komm'n.
==Futen==
 
De orde van de futen (Podicipediformes) besti mè uut 1 femielje, die van de Podicipedidae. Futen zien waeterveugels die an leven in meer'n en plassen. Op 't land zien ze vrie onandig, omda'n de poôten zich an den achterkant van 't lichaem bevin'n. Deze poôten worn hebruukt om te stuur'n bie 't zwemmen. Futen duuken vaâk om an der eetn te komm'n. Futen èn verheleken mie are veugels een lange nikke en een vrie korte stèrt. Ze èn helobde pôten en bouwen een nist van planten, dat a mistal drief. Futen eetn vernaemelijk vis en are waeterbeêstjes. In de winter wissel'n ze van veer'nkleêd en worn ze mistal vrie sober ekleurd in plekke van contrastrieke. Ut [[baltshedrag]] van futen bevat vaâk prachtihe [[dansen]], wibie sommihe soôrten, zoas de fuut, mekaâr waeterplanten anbied'n. De jongen worn deur de ouwers op de rik vervoerd, toe'edekt deur de vleuhels. Ok bie't duuken bluuven de jongen op de rik zitt'n.
==Kenmerken==
De orde van de futen (Podicipediformes) besti mè uut 1 femielje, die van de Podicipedidae. Futen zien waeterveugels die an leven in meer'n en plassen. Op 't land zien ze vrie onandig, omda'n de poôten zich an den achterkant van 't lichaem bevin'n. Deze poôten worn hebruukt om te stuur'n bie 't zwemmen. Futen duuken vaâk om an der eetn te komm'n. Futen èn verheleken mie are veugels een lange nikke en een vrie korte stèrt. Ze èn helobde pôten en bouwen een nist van planten, dat a mistal drief. Futen eetn vernaemelijk vis en are waeterbeêstjes. In de winter wissel'n ze van veer'nkleêd en worn ze mistal vrie sober ekleurd in plekke van contrastrieke. Ut [[baltshedrag]] van futen bevat vaâkvaok prachtihe [[dansen]], wibie sommihe soôrten, zoas de [[fuut]] (''Podiceps cristatus''), mekaârmekaor waeterplantenwaeterplant'n anbied'n. De jongen worn deur de ouwers op de rik vervoerd, toe'edekt deur de vleuhels. Ok bie't duuken bluuven de jongen op de rik zitt'n.
 
==Futen in Nederland==
Regel 53 ⟶ 55:
 
==Uutesturven==
Van de [[Andesfuut]] (''Podiceps andinus''), een veugel die a leven in Lake't Tota-meer (Spaâns: Laguna de Tota) op 3000 m oôgte in de oôstelijke [[Andes]] van [[Colombia]], wor anenomen da ten is uutesturven. Van de [[Atitlánfuut]], die a leef in 't [[Atitlánmeer]] in [[Guatemala]], wor ok anenomen dat 'n is uutesturven. De Atitlánfuut is sins [[1990]] nie mi wèrenomen.
 
{{Veugels}}