Kolle: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ercé (Overleg | biedraegen)
file
Dat tweêde plaetje voeg echt gin mieter toe, je ziet 'r niks op wat-a nie op 't eêste a verschient.
Rehel 17:
In 't waeterrieke [[Nederland]] bin d'r tussen de 62.000 en 67.000 broedpaeren, t'rwiel d'r op 't Nederlands deêl van de [[Noôrdzeê]] nog vee meer geteld ore. Toet an de [[Tweêde Waereldoorlog]] nam 't antal kollen toe, daenae nam 't jaerenlank af deu de [[jacht]] en 't [[eierraepen]]. Toen-a dat verboje wier kwaeme d'r weer meer zulvermeêuwen; de veugel nam noe ok 't binneland in bezit. In vee duungebieden staet 't antal noe wel onder druk, vanwege de erintroductie van de [[vos]]; in [[Zeêland]], daer-a dat nog nie gebeurd is, gaet 't de veugel nog altied goed. 'n Bie-effect van de vossen in de dunen is dan de meêuwen noe nog massaolder nae de steeën trekken en daer soms plaegen vurmen.
 
==UterlikUterlijk==
De kolle is 55 toet 66 centimeter lank en eit 'n vleugelspanwiedte van ongeveêr 145 centimeter; 't vintje is wat groôter as 't wuufje. 't Verenkleêd is wit mee grieze mantel en bovenvleugels en zwarte vleugelpunten. De kleure van de poôten varieert van groengeêl via geêl en vleiskleureg toet roôze en roôdachteg, afankelik van ondersoorte; in onze streêken bin roôze en vleiskleurege poôten 't gebrukelikste. Onderop z'n knalgeêle snaevel eit de kolle 'n typische roôje plekke. De oôgen bin geêl, mee 'n zwarte pupil 'n 'n roôje omrandienge. 't Winterkleêd verschilt naebie nie van 't zeumerkleêd: de veugel eit dan grieze streêpen op de kop, nekke en borst.
 
Rehel 24:
 
===Verschillen mee aore meêuwensoôrten===
[[Plaetje:Larus argentatus ad.jpg|thumb|Kolle]]
* Mee de ''[[sturmmeêuwe]]'' is de kolle uut mekaore te ouwen deur de kleinere maeten, glad zwarte oôgen en 't ontbreken van de roôje plekke op de snaevel. De sturmmeêuwe ziet d'r globaol vriendeliker uut as de zulvermeêuwe.
* Van de ''[[heêlpoôtmeêuwe]]'' verschilt ze deurdat ze roôje poôten eit, teminste de in oanze gebieden levende ondersoôrten. Verders bin de verschillen zoô klein, dan amateurs ze nie uut mekaore kunnen ouwe.
Regel 35 ⟶ 34:
 
Tussen vier en zeve jaer doet de kolle d'rover om geslachtsriepe te 'oren. Ze broeit in groôte kolonies meêstal bie zeê en leit gewoonlik drie eiers in 'n nist dat-a juust op de grond gemaekt oort. Zoô'n nisten bin stikke makkelik te bereiken vo roôfdieren zoô-an rotten en vossen.
[[File:Larus argentatus argenteus MHNT.ZOO.2010.11.122.16.jpg|thumb| Koll''Laruseiers argentatusin argenteus''tweê kleurvarianten.]]
 
==Dieet==